Šmarna gora je najbolj obiskana gora pri nas


Šmarna gora je 676 metrov visoka gora, Ljubljani najbližja gora. Zato pravijo da je Šmarna gora hišna gora Ljubljančanov. Verjetno je tudi najbolj obiskovana gora pri nas, saj ji izletniškega živžava ne manjka ne v grdem vremenu, v lepem pa je gori vse polno. Dviguje se strmo nad zaprodeno ravnino ob Savi severozahodno od Ljubljane. V zgodovini piše, da je nekoč na vrhu stal grad s kapelo Matere božje že pred letom 1216. V 18. stoletju so tam postavili cerkev Matere božje, poleg katere danes stoji tudi gostišče. Na Šmarno goro vodi okoli petnajst označenih poti, ki so zelo obiskane. Sama Šmarna gora ima dva vrha: Šmarna gora in Grmada, ki je visok 676 metrov, ki pa ni tako obiskan vrh. Na Šmarno goro so poti zelo lahke, razen ene poti, zato se lahko odpravimo gor kdaj nam paše. Če si zaželimo majhnega sprehoda, nadihat svežega zraka, razgleda ali pa si privoščimo hitri trening. Šmarna gora je primerna za vsakega za starše z otroki, za gorske tekače, upokojence, gorske kolesarje, planince, ki se lahko preizkusijo na ferati v Grmadi. Ko gremo po poteh na Šmarno ne manjka niti naravnih in kulturnih znamenitosti, ki so napisane na informativnih tablah. Po Šmarni gori so se sprehajali že Rimljani, domačini so se umikali pred Turki v utrdbo, ki je takrat stala na Šmarni gori. V bolj mirnih časih pa so se romarji zatekali na goro k Mariji, ki so ji že v 15. stoletju postavili cerkev. Sedanja baročna cerkev je bila postavljena leta 1712, v njej je tudi služboval Jakob Aljaž, Triglavski župnik. Nekaj poti je ostalo že od nekdaj, nekaj pa so jih dodelali planinci kasneje.

Na samem vrhu Šmarne gore je prečudovit pogled na Julijske alpe, celo ljubljansko kotlino, Kamniško savinjske alpe, vidimo tudi Dolenjsko s Trdinovim vrhom. Na Šmarni gori stoji tudi zvonček, tisti ki na njega pozvonijo, naj se jim uresniči skrita želja. Stoji pa tudi kužno znamenje, ki je nastarejša znamenitost, postavili pa so ga preživeli pred Turki in kugo.

Šmarna gora

Tukaj je tudi speljana krožna učna pot s informacijskimi tablami, pot vodi na Šmarno goro čez Grmado in je dolga 4,5 kilometra.  Vse poti, ki vodijo na Šmarno goro. imajo svojo ime;  Pot čez Peske, Kovačeva,, čez Spodnjo kuhinjo, Šmartinska, stari kolovoz iz Zavrha, Westrova pot, Mazijeva steza,  Pot svobode in zahtevna pot, ki je plezalna Pogačnikova pot. Izhodišč na Šmarno goro pa ni veliko; iz Tacna, Šmartno, Zavrh ali Vikrče. Za vzpon bomo potrebovali od 45 minut, ki je najkrajša in tam do 1 ure 45 minut.

Opis poti

Tacen ( čez Spodnjo Kuhinjo ); iz Ljubljanske avtoceste se peljete proti Gorenjski avtocesti, ki pa jo zapustite za Šmartno. Peljete se proti tacni in pred mostom ki gre prek reke Save boste opazili veliko parkirišče. Tu pustite avto in gremo dalje lepo peš na kratki izlet, opazili bomo na pločniku planinske table za Šmarno goro, sledimo znakom, najprej se bomo sprehodili mimo hiš čez ulice. Nato nas bojo planinski znaki le popeljali v gozd. Naša pot bo večinoma potekala po gozdu. Slediti moramo le tablam. Če ste se odločili, da gremo čez Kuhinjo, sledite tem tablam in planinskim znakom. Ker pa tu gor vodijo kar štiri poti in vse so prebližno enako dolge, si lahko premislite in greste po drugi poti gor. Na poti čez Kuhinjo boste prišli do kapelice, ki je v gozdu. Pot še dalje poteka po gozdu, nakar pridemo čez čas na sedlo, kjer je tudi kmetija. Tu pa se odločite, če boste šli dalje gor po cesti in greste mimo zvončka želja ali pa po desni poti, ki pa gre mimo kapele sv. Sobote. Obe poti vas bosta pripeljale na vrh Šmarne gore. Sprehodite se lahko vse okoli, zgoraj je polno prostora. Poiščite si prostor in se naužite lepot, ki vam jih ponuja Šmarna gora. Pogledi ob lepem vremenu so čudoviti na vse strani. Če pa vam želodec že nagaja pa se odpravite v gostišče in si naročite nekaj za pojesti. Ko se vračate lahko greste po drugi poti, kot ste prišli gor, ampak gledajte table za Tacen, da vas pripelje do izhodišča.

Vikrče; od tukaj je pot malo daljša, uro in dvajset minut boste potrebovali. Gre pa tu gor na Šmarno goro tudi šest poti, ki so različno dolge. Razlikujejo se nekje 10 minut, tako, da vam je vseeno katero izberete. Ko pridete v Tacen se usmerite za Pirnič. Ko se konča tabla Ljubljana pridemo v Vikrče, tam pa sledimo cesti do gostilne Kovač. Poiščimo nekje v bližini prostor za naš avtomobil. Napotimo se peš najprej po cesti proti Tacnu, nakar bomo opazili planinske table v levo na cesto. Sledite tablam za Šmarno goro in izberite si po kateri poti boste šli. Pot po tudi večino potekala po gozdu in ni zahtevna. Prišli boste tudi do sedla, kjer je kmetija, tu pa si lahko tudi izberite katero pot hočete. Če hočete si zaželeti željo, kar po cesti gor mimo zvončka.

Šmarna gora ponuja izjemen razlet za relativno malo truda, saj so vse poti razmeroma kratke in preproste. Obujete se primerno ter sabo vzemite vsaj nekaj tekočine. Tudi otroci naj grejo z vami, naj grejo v naravo uživat.

Ko se potepate v okolici Ljubljane, se zapeljite pod Šmarno goro in izkoristite eno uro prijetne hoje. Zgoraj na Šmarni gori vas bodo pogledi navdušili in prijetno presenetili. Sprehodite se po naravi in naužite svežega zraka ter občudujte naravo.

Recent Posts