10 faz partnerskega odnosa


Ko nekoga spoznamo in se vanj noro zaljubimo, na začetku zveze vedno mislimo, da bomo skupaj do konca svojih dni. Tako so po navadi napisane vse lepe pravljice in odigrani skoraj vsi romantični filmi, a roko na srce, dobro vemo, da v resnici v življenju vendarle ni vedno vse idealno.

Znanstveniki so ob proučevanju številnih razmerij prišli do zaključka, da gre v posameznemu razmerju za deset stopenj razvoja odnosa. V kolikor se zavemo posameznih problemov oziroma v kolikor znamo prepoznati težave v partnerskem odnosu ter jih znamo tudi uspešno rešiti, se bo razmerje končalo kot najlepše napisana pravljica.

Dejstvo je, da se vsak človek skozi leta spreminja. Spreminja navade, pa tudi razmišljanje. Kar ti je danes všeč, ti zagotovo ne bo čez 10, 20 let. Nimamo vsi ljudje enakih potreb. Poleg tega pa vsak človek v partnerski odnos s seboj prinese določeno »doto« iz svojega otroštva, svoje družine. Ta dota so skupek tega, kako smo v otroštvu v svoji družini občutili povezanost, občutek varnosti in na kakšen način smo lahko gradili svojo identiteto.

Povezanost otroka s starši v mladosti je zelo pomembna predvsem zato, ker je od tega odvisno, kakšne odnose bo v življenju ta otrok sposoben vzpostaviti. Prav tako je pomembno, kako je bila otroku od staršev zagotovljena potreba po bližini in varnosti. Če partner ali pa mi sami izhajamo iz družine, kjer je bil problem alkohol ali pa ločitev staršev ali kaj drugega, to ostane v podzavesti. Ostane nezaceljena rana, ki pa se v partnerskem odnosu izraža podzavestno. Če rano iz otroštva ozavestimo, potem v partnerskem odnosu ne bo težav.

Pa se vrnimo nazaj na odnos. Znanstveniki so torej odkrili, da se odnos razvija v desetih fazah.

Prva faza je uvodna faza in se začne, ko nekoga prvič srečaš, si z njim izmenjaš podatke, mnenja kaj ti je všeč in kaj ne, mu zaupaš svoje sanje itd. Osredotočaš se na površinske lastnosti, kot so videz in to, kako se človek predstavlja.

V drugi fazi se bolj osredotočamo na interese in vrednote nekoga.

Tretjo fazo nekateri imenujejo tudi stanje blaženosti. Povezava med dvema postaja globlja in intenzivnejša. Začnejo se razvijati čustva, drug z drugim želita deliti tudi bolj intimne stvari.

Četrta faza je prelomna in uradno že govorimo o zvezi. Iz »jaz« in »ti« postaneta »midva«.

V peti fazi razvoja odnosa je čas za korak naprej, torej ali se par poroči ali vsaj uredi skupno stanovanje.

Zaljubljenost in metuljčki v trebuhu ne trajajo večno. Bolj ko se par med seboj spoznava, bolj se opazijo tudi razlike med partnerjema. Prej ko jih je par sposoben razrešiti, boljše je.

Počasi, z leti postajajo razlike med partnerjema se večje, drug drugemu začneta postavljati meje in vse manj je komunikacije. Manj je spolnih odnosov. Vedno bolj se želita zaščititi pred razočaranjem tako, da se še bolj odmikata. To je sedma faza, ki se, če ne prepoznate občutkov, stisk in se o tem ne pogovarjate s partnerjem, še bolj poglablja v osmi fazi partnerskega odnosa. Problemi se ne bodo rešili sami in odmik od partnerja ne pomaga. V osmi fazi se vse bolj zapirate vase in se odmikate stran. Vedno bolj prihaja v ospredje »jaz«.

V predzadnji fazi odnosa že skoraj težko govorimo o partnerskem odnosu, čeprav oba, kot dva tujca še živita pod isto streho. Ni več čustev, postala sta odtujena. V tej fazi je partnerski odnos že tako ranjen, da je ločitev neizbežna in tudi edina rešitev. Deseta faza formalno pomeni konec zveze.

Žal je v današnjem času vzdrževanje partnerskega odnosa umetnost. Že zaradi hitrega in nenormalnega tempa, ki ga narekuje družba. Za partnerstvo po navadi zmanjka časa, ali pa smo preutrujeni, da bi se ukvarjali še s partnerjem. In če se to dogaja dan za dnem, leta in leta, potem je, normalno, davek v odnosu tu. Posledica vsega tega so tudi ločitve. Loči se skoraj vsak tretji par. Zato pa je toliko bolj pomembno prepoznati, na kateri stopnji je naš odnos. Z odkritim pogovorom in trudom se lahko naš partnerski odnos spremeni in bistveno izboljša, vendar je potrebno nekaj narediti, da se negativna čustva premaga in za to mora biti volja pri obeh partnerjih.

Se spomnite občutka metuljčkov, ki ste jih čutili, ko ste spoznali partnerja? Spomnite se na čas, ko ste bili vanj zaljubljeni do ušes. Ko si niste znali predstavljati življenja brez njega. Pomislite na vse te občutke in jih obudite.  Naj bo čim več odkritih pogovorov.

Nedavni prispevki