Svetovni dan kolesarjenja


Tretji junij je mednarodni dan kolesarjenja. Kolo je preprosto, cenovno precej ugodno, zanesljivo, okolju prijazno in trajnostno prevozno sredstvo. Številna evropska mesta, si prizadevajo spodbuditi ljudi za kolesarjenje, ker bi, po eni strani, s tem zmanjšala lokalni cestni promet in s tem povezanim slabim vplivom na okolje z vidika ekologije, po drugi strani pa kolesarjem ni potrebno čakati v vrsti za nakup vozovnice in se prerivati na avtobusu ali vlaku. Kolesarjenje predstavlja tudi fizično aktivnost ljudi, zato ni čudno, da se uporaba kolesa v vsakodnevnem prometu v zadnjem desetletju množično spodbuja tudi v Sloveniji.

Po večjih mestih so že lepo urejene in označene kolesarske steze in poti, uporabniki pa imajo za svojo mobilnost tudi možnost, da si kolo tudi izposodijo.

Prednosti kolesarjenja je ogromno tako za posameznika kot za samo mesto, pa vendar so žal tudi slabe strani, predvsem nesreče v cestnem prometu. Vsak kolesar bi moral pri vožnji s kolesom uporabljati opremo, ki bi ga ščitila pred udarci in padci. Čelada je pri nas zakonsko obvezna samo za otroke in mladoletne, za vse ostale pa je le priporočljiva. Vendar pa se letno zgodi nemalo nesreč kjer so udeleženci kolesarji, zato bi morali tudi odrasli poskrbeti za svojo varnost. Ni zanemarljiv podatek, da, če si na glavo pripnete čelado, vam lahko le-ta, v primeru nesreče kar za 40 do 70 procentov zmanjša resnost posledic poškodb glave.

Seveda pa so kolesarji kot udeleženci v cestnem prometu dolžni spoštovati tudi cestnoprometna pravila. Tudi pri kolesarski kulturi je še dosti manjka. Predvsem odgovornost. Zavedanje, da v prometu nisi sam.

Nedavni prispevki