Adijo vinjete, prihajajo e-vinjete


Vsi uporabniki avtocest plačujemo cestnino, ki predstavlja nek stabilel in dolgotrajen vir dohodka upravitelju cest, torej DARSu, s katerim odplačuje posojila, ki so bila najeta za  zgraditev avtocest in njihovo vzdrževanje. V Sloveniji imamo uveljavljena dva načina plačevanja cestnine glede na kategorijo vozila. To sta vinjetni sistem in DarsGo za tovorna vozila.

Vinjetni sistem v Sloveniji dobro poznamo, saj je uveljavljen že od leta 2008.  Vinjeta ni vezana na prevožene kilometre, kar je velika prednost. Navadni vinjetni sistem pa se v Sloveniji poslavlja in po trinajstih letih  prihaja e-vinjeta.

E-vinjeta naj bi zaživela z decembrom 2021. Kupili jo bomo lahko na bencinskih črpalkah ali pa preko spleta.

E-vinjeta bo vezana na obstoječo infrastrukturo, sistem pa bo zelo podoben kot pri DarsGo, ki ga uporabljajo vozniki tovornih vozil.

Kako bo e-vinjeta v Sloveniji na koncu izgledala, pa bomo po besedah ministra za infrastrukturo najverjetneje vedeli in videli proti koncu letošnjega leta ali v začetku prihodnjega leta.

Da bi bile e-vinjete občutno cenejše kot je trenutni vinjetni sistem, prav gotovo ni za pričakovati. Na AMZS so uvedbo elektronskih vinjet podprli, hkrati pa jih skrbi za varnost in sledenje državljanom. Doba digitalizacije so seli tudi na naše avtoceste, to je dejstvo.

Nedavni prispevki