Ali bodo mobilni telefoni s prepogljivim zaslonom postali nov trend?


Mnogi dvomijo, da bodo novi telefoni s prepogljivim zaslonom prepričali potrošnike.

Nedavno sta proizvajalca mobilnih telefonov Samsung in Huawei potrošnikom ponudila vsak svoj model pametnega telefona s prepogljivim zaslonom. Huawei je telefon Mate X predstavil v nedeljo na kongresu v Barceloni, medtem ko je Samsung predstavil svoj telefon Galaxy Fold štiri dni prej.

Mnogi se sedaj sprašujejo ali bodo novi telefoni postali komercialni uspeh ali samo zanimivost, ki bo kmalu pozabljena. Oba telefona sta draga. Začetna cena je 2000€ ali več, kar predstavlja zelo veliko investicijo za telefon, tudi za tiste, ki so navajeni kupovati dražje modele.

Večina strokovnjakov meni, da je Huaweijev telefon boljši, vendar hkrati opozarjajo, da se revolucija telefonov s prepogljivim zaslon morda nikoli ne bo zgodila. Stroški izdelave takšnih telefonov so veliki in daleč od tega, da bi si jih lahko privoščil povprečni uporabnik. Poleg tega pa je veliko ljudi zadovoljnih s trenutno konstrukcijo mobilnih telefonov in nimajo želje po prepogljivih telefonih.

V zadnjih letih se z vse večjo ponudbo pametnih telefonov tudi tradicionalno močni proizvajalci soočajo s težavami. Večja podjetja so se začela zopet bolj osredotočati na raziskave in razvoj, da bodo lahko ponudile uporabnikom nekaj novega, kar jih bo zanimalo in se s tem zopet postaviti v dominanten položaj na trgu mobilnih telefonov.

V Samsungu in Huaweiju mislijo, da se bodo ljudje odločili za nakup novih naprav, ker jih bodo videli kot napravo z dvojno funkcionalnostjo. Lahko deluje kot telefon ali tablični računalnik.

Analitiki se s tem mnenjem ne strinjajo. Mnogo uporabnikov si poleg telefona že lasti tablični računalnik in morda še pomembneje obeh po navadi ne uporabljajo sočasno. Zakaj bi nekdo porabil 2000€ ali več za eno napravo, ko lahko za nižjo ceno kupi zelo dober telefon in tablični računalnik ter jih uporablja kakor želi.

Pojavlja se tudi vprašanje trajnosti novih telefonov. Že v prvih dneh so nekateri ocenjevalci odkrili manjše poškodbe na telefonih, kar je slab znak glede na to, da jih je večina bila izdelanih zelo nedavno.

Vprašanje ostaja ali bodo prepogljivi telefoni poleg navdušencev za moderno tehnologijo (z globokimi žepi) zanimali še kogar koli drugega. Ali si navaden uporabnik res želi zložljivi telefon ali bo nanj gledal kot na zanimiv tehnološki preizkus, za katerega so podjetja porabila veliko preveč časa.

Nedavni prispevki