Ali bomo letos vsi dopustovali doma?


V želji pomagati slovenskemu turizmu, ki je eno najbolj prizadetih panog zaradi epidemije korona virusa, je vlada priskočila na pomoč s posebnimi vavčerji, ki jih bo mogoče koristiti le pri slovenskih turističnih ponudnikih. Vlada je včeraj namreč zaključila z obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona. Danes je bil predstavljen še poslancem koalicije in tudi potrjen, predvidoma jutri pa gre v obravnavo še v Državni zbor.

Predlog zakona vsebuje začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture in javnega naročanja.

Slovenske državljane pa seveda najbolj zanimajo tako imenovani turistični boni. Potrjen predlog vlade predvideva, da bi vavčerje prejeli vsi polnoletni prebivalci, s stalnim prebivališčem v Sloveniji, tudi upokojenci in kmetje. Tudi višina je že znana. Vsi polnoletni državljani in tudi tisti, ki bodo letošnje leto še dopolnili 18 let, bodo prejeli 200 evrski, mladoletni otroci pa 50 evrski bon.

Vlada je potrdila tudi, vavčer prenosljiv med družinskimi člani in sicer med brati, sestrami in med starši in otroci.

Vendar pa velja opozoriti tudi na omejitve. Namreč, vavčerje oz. turistične bone boste lahko vnovčili le za prenočitev v domačih nastanitvenih zmogljivostih, ne pa tudi v gostilnah. Veljali bodo torej le za nočitve in nočitve z zajtrkom. Če boste želeli z njim plačati na primer kosilo, to ne bo mogoče. Veljavnost vavčerjev bo do konca tega leta.

Turistični bon ne sme in tudi ne bo vplival na višino regresa za letni dopust. Država bona ne bo izdajala v fizični obliki. Bone bodo državljani uveljavljali s svojo davčno številko. Kot je pojasnil minister Zdravko Počivalšek, bo ponudniku storitve Finančna uprava Republike Slovenije vrnila 200 evrov v osmih dneh od koriščenja.

Nedavni prispevki