Ali je pred vrati drugi val?


Kot kaže epidemiološka slika samo zadnjih dveh dni, število okužb v naši državi ponovno narašča. Že včeraj smo bili priča trem novim primerom okužbe s covid-19 na  podlagi testov, ki so jih opravili v ponedeljek. Danes pa so na podlagi včeraj opravljenih testiranj, odkrili kar štiri nove primere okuženosti s covid-19. Do tega trenutka je uradno aktivno okuženih v Sloveniji 26 ljudi, sedem ljudi je hospitaliziranih, od tega je eden na intenzivni negi. Smrtnih žrtev covid-19 ni bilo zabeleženih. Od začetka epidemije je za koronavirusom umrlo 109 ljudi.

V največ primerih gre za vnos virusa iz tujine, večinoma gre pri tej novih primerih za vnos virusa iz balkanskih držav. Kot pravi dr. Beović, je situacija kar kritična, saj bi lahko ti vnosi virusa v državo v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov. Potrebno se je takoj lotiti zaostrenih ukrepov na mejah, saj so se ljudje ob odpravljanju teh ukrepov kar preveč sprostili.

Medtem pa je dr. Blaž Mrevlje, doma in v tujin poznani in priznani kardiolog in specialist interne medicine tvitnil, da je potrebno ukrepati takoj, saj je drugi val korona virusa že na poti. Potrebno je skrb za čiste roke in nošenje zaščitnih mask, še opozarja dr. Mrevlje.

Od jutri dalje bo za vse mestne avtobuse znova uveden vstop na avtobus samo pri prvih vratih, medtem ko so vsa ostala vrata avtobusa namenjena izstopu potnikov. Enako, le da s ponedeljkom, bo veljalo na avtobusih na medkrajevnih linijah. Še vedno pa velja, da se na avtobusu še naprej nosi zaščitna maska ter razkuževanje rok. Razkužilo je nameščeno na vhodu avtobusa.

Očitno bo kar držalo, da smo se ljudje ob ugodni epidemiološki sliki in ob rahljanju ukrepov kar malo sprostili in hitro pozabili na to, da je virus vseskozi še prisoten v družbi. Slovenci smo imeli v prvi rundi korona krize precejšnjo srečo, zato je razumljivo, da nismo ozavestili, da dokler ne bo za virus cepiva, le ta ne bo kar izginil.

Nočemo novih omejitev, zato pazimo nase in se zavarujmo pred virusom z nošenjem maske, razkuževanjem rok in upoštevanjem varnostne razdalje.

Nedavni prispevki