Ali so to veganski burgerji, ki bodo nadomestili pravo meso?


Ameriški proizvajalec veganskih izdelkov Beyond Meat je izumil veganski burger, ki ima okus kot navadno rdečo meso, vendar je bolj zdrav in njegova proizvodnja je bolj okolju prijazna.

Beyond Meat je prodal že več kot 25 milijonov burgerjev po svetu. Pravijo, da sedaj njihovo meso tudi kupujejo ljudje, ki sicer niso vegetarijanci ali vegani, vendar iščejo zdravo alternativo mesu.

Beyond Meat zaposluje raziskovalce, ki so na molekularni ravni raziskovali kaj je tisto kar daje mesu specifičen okus. Povprečen človek razmišlja o mesu glede na njegov izvor (piščančje, puranje, svinjsko…), raziskovalci pa so gledali iz česa je meso sestavljeno in ali lahko najdejo nadomestek za te sestavine v rastlinskem svetu. Meso vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, lipide, minerale in vitamine, vse te sestavine lahko pridobimo tudi iz rastlinskega sveta. Edina sestavina, ki jo ni možno pridobiti iz rastlin, je holesterol. Ko so izvedeli iz česa je meso sestavljeno, so samo še morali ugotoviti pravilen recept, kako skupaj združiti iste rastlinske sestavine, da so dobili najboljši možen približek mesa.

Podjetje Beyond Meat prav tako zaposluje mesne sommelierje, ki poskrbijo, da ima njihovo meso pravilen okus in ves čas delajo na inovaciji njihovega proizvoda.

beyond meat

Ustanovitelj podjetja, Michael Brown, pravi da glede na njihove raziskave, 93 odstotkov ljudi, ki v trgovini kupi njihov izdelek, kupuje tudi izdelke živalskega izvora.

Izdelki Beyond Meat so veliko bolj okolju prijazni. Njihova proizvodnja porabi 99 odstotkov manj vode, porabijo 93 odstotkov manj kmetijske površine, ustvarijo 90 odstotkov manj emisij toplogrednih plinov in porabijo 46 odstotkov manj energije v primerjavi z burgerji narejenimi iz govedine. Zato so njihovi izdelki zelo popularni tudi med ljudmi, ki jih skrbi za okolje.

Beyond Meat ni edino podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo meso iz ne živalskih virov. Podjetje Memphis Meats je prav tako hitro rastoče podjetje, ki pa za razliko od Beyond Meats ne proizvaja svojih izdelkov iz rastlinskih virov, temveč uporabljajo živalske celice, ki jih sami pridelajo v laboratoriju in nato iz njih izdelajo približke mesnih izdelkov.

Podjetji pravita, da njihova prava konkurenca niso podobna podjetja, ki proizvajajo meso iz ne živalskih virov, temveč tradicionalna mesna industrija. Trend za njihova rast je zelo dober. Raziskava iz leta 2018 je ocenila, da je prodaja rastlinskih “mesnih” izdelkov v ZDA v letu 2018 narasla za 24 odstotkov, medtem ko se je prodaja tradicionalnih mesnih izdelkov povečala samo za 2 odstotka.

Recent Posts