Antiproslava in izključevanje v Sloveniji


Danes, na predvečer Dneva državnosti, bo na Prešernovem trgu potekal dogodek t.i. »antiproslava«. Gre za dogodek, kjer je organizator neznan, čeprav ni potrebno veliko ugibanja, da za tem nezakonitim dogodkom stoji radikalna levica. Dogodek prav tako ni prijavljen.

Če se vlada drži ukrepa, ki prepoveduje zbiranje nad 500 udeležencev in je letošnja proslava temu ukrepu in ostalim priporočilom NIJZ tudi prilagojena, pa tega zagotovo ni pričakovati na antiproslavi. Ker gre za neprijavljen dogodek, policija pri izvedbi varovanja ne more sodelovati z organizatorjem, ki bi moral poskrbeti za zagotovitev varnostnih ukrepov za varnost vseh udeležencev, da ni ogroženo življenje, zdravje in premoženje ljudi, ogrožen javni promet ali okolje. Zato bo morala za varnost poskrbeti policija kar sama. Glede na to, da je dogodek na Prešercu nelegalen in organiziran z namenom motiti osrednjo državno prireditev, in ker očitno ni junaka, ki bi prevzel odgovornost, predvidevamo, da bo imela policija nocoj polne roke dela.

Medtem pa se na medijski sceni dogaja prava borba med dvema večjima medijskima hišama, katera od njiju bo bolj očrnila Janeza Janšo in ga prikazala kot največjega izključevalca slovenskega naroda. Kot največji problem proslave, sta obe medijski hiši izpostavili, da na proslavi ne bo praporščakov, zakaj jih ne bo, pa seveda nobena od njiju ni poročala. Da je poročanje obeh hiš daleč od nevtralnega, priča tudi dejstvo, kako znajo obrniti zgodbo v korist opozicije. Janša je povedal v enem izmed intervjujev,  da nima nič proti, če bi protestniki organizirali svojo proslavo ob dnevu državnosti na nekem kulturnem nivoju in s skupnim simbolom – slovensko zastavo, ampak očitno so se odločili za antiproslavo. Toda, če bi o tem na obeh medijskih hišah poročali, potem Janša ne bi izpadel več izključujoč.

Poleg Marjana Šarca, na osrednji državni proslavi ne bo predstavnikov stranke Levica, zagotovo pa bodo omenjeni predstavniki ljudstva, prisotni na antiproslavi.

Nedavni prispevki