Avstralija trepeta pred najhujšo nevihto.


Zahodna obala Avstralije se danes pripravlja na najhujšo nevihto v zadnjem desetletju. Kot so opozorili avstralski meteorologi, se bodo ostanki tropskega ciklona Mangga povezali s hladno fronto, zato so na nekaterih območjih napovedani močni nalivi, orkanski veter in valovanje morja, kjer valovi lahko dosežejo tudi višino do osem metrov vzdolž  celotne 3.000 kilometrov dolge Zahodne obale Avstralije. Avstralski meteorologi napovedujejo tudi možnost poplav. Na nekaterih območjih bi lahko padlo tudi 100 mm dežja. Po napovedih avstralskih meteorologov celotni zahodni obali Avstralije v noči na ponedeljek grozijo vetrovi, ki naj bi v nekaterih predelih pihali s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro. Takšno vreme pa naj bi se, po napovedih, nadaljevalo tudi v ponedeljek.

Za večji del avstralske obale, ki ji preti nevarnost, razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti. Oblasti so prebivalce že pozvale, naj zavarujejo svoja življenja in premoženje. Zaradi vremenskih napovedi ni priporočljivo, da bi se ljudje danes odločali za potovanja ali se s plovili odpravljali na morje. Oblasti so prebivalce tudi opozorile, da naj v svojih domovih izklopijo električno energijo in naj v primeru bliskanja in grmenja ne uporabljajo stacionarnih telefonov.

Gre sicer za redek vremenski pojav, ki se praviloma zgodi enkrat na nekaj let. Do zadnjega podobnega vremenskega pojava je prišlo nazadnje junija 2012, ko je bilo zaradi podobnih vremenskih razmer prejetih več kot 600 klicev prebivalcev na pomoč, 170.000 domov pa je ostalo brez električne energije.

Vetrovi, ki naj bi danes in jutri po predelih zahodne obale Avstralije pihali s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro, naj bi v noči na ponedeljek dosegli mesto Perth, glavno mesto avstralske zvezne države Zahodna Avstralija, je opozoril James Ashley iz državnega urada za meteorologijo WA. Pričakuje se, da bo današnja nevihta pustila večje posledice kot tista, ki jo je Perth doživel v začetku tega meseca.

Nedavni prispevki