Avtoprevozniki besni, postavili so ultimat vladi!


Pričakovano je bilo, da se bodo na posledice korona virusa odzvale tudi panoge zunaj turizma in gostinstva. V največji stiski so se znašli tudi tisti, ki opravljajo začasne turistične prevoze ter prevoze šolarjev in delavcev.

Avtoprevozniki so razočarani in besni, ker je vlada njihove zahteve preslišala in zato sedaj napovedujejo proteste. Vlada zagotavlja, da so bile njihove želje zajete že v prvem, drugem in deloma so tudi v tretjem paketu svežnja pomoči. Avtoprevozniki pa vladi odgovarjajo, da to ni res, in da se je subvencioniralo le čakanje na delo, tako kot vsem ostalim. Ta ukrep bo ukinjen v naslednjem mesecu in to je edino, kar je ta sektor dobil, še pravijo. Njihove zahteve so jasne in sicer, da se jih v tretji korona zakon enakovredno vključi kot panogo gostinstva in turizma.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je včeraj v informativni oddaji 24 ur povedal, da se je vlada pri zagotavljanju pomoči avtoprevoznikom potrudila po najboljših močeh in jim prisluhnila zlasti pri tem, da so podaljšali ukrep čakanja na delo. V to so vključeni tudi turistični avtoprevozniki. Težko je za vse skupaj, pravi Vrtovec, saj se soočamo z največjo krizo po drugi svetovni vojni.

Tretji protikorona zakon je med drugim namenjen predvsem pomoči pri zagonu turizma. Ko se bo to ponovno okrepilo, bo pospešeno tudi okrevanje za turistične prevoznike. Če bo zaživel vavčerski sistem, potem bodo zaživeli tudi prevozi.

Predstavniki avtomobilske industrije se bodo sestali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Pogovorili se bodo o težavnih razmerah, v katerih se je znašla ta panoga tudi predvsem zaradi ukrepov epidemije. Pogovarjali se bodo o možnih rešitvah, da bi se izognili črnemu scenariju množičnih odpuščanj.

Zelo verjetno pa bo danes po dokončni potrditvi predloga tretjega protikoronskega zakona pričakovati tudi odzive drugih delov gospodarstva.

Nedavni prispevki