Bakterije na pametnih telefonih – resna grožnja našemu zdravju?


Če ne drugega, nas bo novi korona virus naučil zavedanja o pomenu higiene in vzdrževanja le-te v vsakem trenutku. Če smo se že dodobra navadili na čistočo rok in redno razkuževanje, pa včasih tudi pozabimo, da se z rokami čim manj dotikamo obraza. Kako pa je s pametnim telefonom? Ga je potrebno razkuževati? Večina ljudi pametni telefon uporablja večkrat na dan in roko na srce, ne razkužujemo si vedno rok, preden se oglasimo na telefonski klic. Telefon, ki smo ga prijeli z rokami, približamo obrazu, razen seveda, če ne uporabljamo prostoročnega telefoniranja ali bluetooth slušalke.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Če vas je za trenutek zaskrbelo, da je vaš telefon leglo mikrobov in virusov, imamo za vas dobro novico. Novica prihaja iz  nemške Univerze Furtwangen. Na podlagi raziskave, ali so sodobni telefoni prenašalci virusov in bakterij, ki bi škodovali našemu zdravju,  so znanstveniki ugotovili, da temu ni tako. Število bakterij in virusov na mobilnih telefonih je zanemarljivo nizko. Razlog, zakaj je temu tako je predvsem v tem, da imajo pametni sodobni telefoni gladke površine in zato se nanje v manjšem številu primejo mirkoorganizmi, ki pa ravno zaradi gladke površine ne morejo preživeti ali se množiti. To pa ne velja za stare telefone. Na tipkah starih telefonov je število bakterij veliko večje.

Kako čist je pametni telefon, je odvisno tudi od tega, kako uporabnik telefon uporablja. Če uporabnik svoj telefon uporablja tudi na stranišču, bo gotovo prenesel bistveno več bakterij od tistega uporabnika, ki tega ne počne. Število mikroorganizmov je odvisno tudi od stanja vašega mobilnega telefona. Namreč, bakterije in virusi se zelo dobro oprimejo prask.

Na mobilnih telefonih najdemo različne vrste bakterij in virusov. Pogosto gre za bakterije in viruse,  ki živijo na koži, našli pa so tudi bakterije, ki sicer živijo v človeškem blatu in v dihalih. Ampak gre za bakterije, od katerih ne bomo zboleli in so popolnoma neškodljive. Niso pa vsi virusi in bakterije neškodljivi. Raziskava je pokazala, da E.coli, MRSA in prav tako streptokok na mobilnem telefonu preživi dalj časa.

Kako ohranjati čistočo pametnih telefonov?

Samsung in Apple, proizvajalca pametnih telefonov, na svoji spletni strani svetujeta in dajeta navodila za vzdrževanje in čiščenje telefonov. Priporočljivo je, da pred čiščenjem svoj mobilni telefon izklopite ter ga nato očistite iz mehko krpo iz mikrovlaken. Če pa je telefon zelo umazan, pa svetujejo čiščenje z mehko vlažno krpo, na katero damo kapljico mila.

Raziskava je tudi pokazala, da se koronavirus odstrani že z milom, zato telefona ni potrebno posebej razkuževati. Pri čiščenju telefona ne uporabljajte agresivnih čistil ali čistil na osnovi alkohola, ker  lahko poškodujejo zaslon pametnega telefona. Če pogosto potujete, svoj telefon večkrat očistite.

Nedavni prispevki