Bohinjsko jezero je največje jezero ledeniškega izvora v Sloveniji


V Sloveniji imamo kar nekaj lepih, velikih ter obiskanih turističnih jezer. Eno izmed meni najlepših jezer, se nahaja v Bohinju. To je Bohinjsko jezero. Nahaja se v Julijskih Alpah v severozahodnem delu Slovenije. Je največje jezero v Sloveniji ter je ledeniško tektonskega nastanka. Nastalo je z erozijskim delovanjem ledenika, ker je ledenik naredil dno. Bohinjsko jezero je široko okrog 1000 metrov, dolgo 4000 metrov ter globoko 44,5 metrov, globina jezera je 45 metrov. Cela površina jezera je 3,3 km2. Tudi Bohinjsko jezero spada v Triglavski narodni park od leta 1981. Voda v jezeru je zelo čista ter bistra zato je primerna, da se v njej lahko tudi kopamo. V Bohinjsko jezero se izliva slap Savica, ki je tudi glavni pritok, v jezero se izliva v vasi Ukanc. Ker pa je jezero tudi pretočno se iz njega tudi izliva reka Jezernica, kar pa kasneje nastane reka Sava Bohinjka. Tudi kraške izvire najdemo, venar so to podvodni izviri, najbolj znan je Govic. Jezero je poleti kar povprečno toplo, saj doseže temperaturo vode tudi do 22 stopinj. Nadmorska višina Bohinjskega jezera je 526 metrov nad morjem.

Dostop do Bohinjskega jezera

IZ Ljublane do Bohinjskega jezera ste v eni uri in pol. Morate vedet v poletnih mesecih je rada gužva na cestah in se naša pot lahko malo podaljša. Ko se peljete iz Ljubljane proti Jesenicah, greste za izvoz Bled. Peljete se čez Bled in sledite tablam za Bohinj oziroma Bohinjsko jezero.

Bohinjsko jezero

Aktivnosti

Samo Bohinjsko jezero je znano po turizmu in športnih aktivnostih. Ob jezeru je prijetno preživljat prosti čas ob čudoviti naravi, ob jezeru. V jezeru lahko veslamo, se kopamo, se potapljamo ter tudi jadramo. Ne smemo pa se po jezeru vozit z motornimi plovili. Če se bi radi preizkusili kako znamo veslat z kanujem, si ga lahko izposodimo. Ena ura nas bo prišla samo 9 EUR, če pa nam je ena ura premalo za učenje pa si ga sposodimo za 2 uri in plačamo 14 EUR. Tudi kajak lahko sprobamo z veslanjem, kar sem tudi jaz naredila pred leti. Nisem bila najbolj spretna, ampak bilo mi je fajn. Za eno uro vas pride 7 EUR, lahko pa ga si izposodimo za 2 uri kar je malo ceneje, pride nas 11,90 EUR. Ne se bat, ampak kar korajžno se spopadajte z veslanjem.  Če pa čutite, da ste sposobni jadrat  z jadrnicami pa se kar vpišite v jadralni klub v Bohinju. Če pa je v vam kaj adrenalinskega človeka pa se lahko preizkusite tudi v potapljanju. Za potapljanje v jezeru si je najbolje nabavit vodiča. Lahko se potapljate kar iz obale ali pa vas odpeljejo s čolnom malo dalje v sredino jezera. Za samo 20 EUR se potapljate iz obale in 35 EUR s čolnom. Seveda dobite uteži, jeklenko in vodiča. Kot po marsikaterem jezeru, tako tudi v Bohinju vozi po jezeru turistična ladjica. Najdete jo v začetku Bohinjskega jezera, natančneje v Ribčev Laz ter vozi po jezeru vse do Ukanc. Vožnja je res prijetna in čudovita. Čudoviti pogledi vas navdušijo, ko se boste vozili po jezeru, saj vam okolica res ponuja čudovite poglede. Cene karte z ladjico so zelo ugodne, saj nas povratna karta pride samo 10,50 EUR,  za otroke od 6 do 14 leta samo 7,50 EUR, za študente in dijake ter starejše od 65 let pa samo 9,50 EUR. Lahko pa si kupite samo enosmerno in se nato iz Ukanca nazaj ob obali odpravite peš. Seveda so takrat karte malo cenejše. Če pa radi plezate pa se lahko sprobate v plezalni umetni steni. Stena ima 100 kvadratnih metrov in dve stopnji previsov. Tudi mini fitnes se najde in to kar v naravi. Ne rabite it v dvorano. Naprave imajo kar v naravi, da lahko res uživate na prostem. Fitnes v naravi je popolnoma brezplačen. Pogled pa imate direkt na Bohinjsko jezero, tako da boste še bolj uživali. Peljete se od Stare Fužine proti Voje. Tudi adrenalinski park se nahaja v bližini, če vas ni strah višine se kar spustite in sprobajte svoj adrenalin.

Za vse tiste, ki pa imate res radi naravo in se radi sprehajate pa se lahko v dobrih 2 urah sprehodite vse okoli jezera. Pot je zelo lepa prijetna ni težka, nekaj poti poteka po gozdu, po peš poteh ter po cesti. Prijetna obutev, nekaj v nahrbtnik, fotoaparat v roke in se podajte okoli jezera lepo peš.

Tudi parkirišč je polno ob jezeru. Vsa parkirišča so plačljiva. Avtomati so na vseh parkiriščih, tako da ne bo težav, da vas bi počakala kakšna kazen. Parkirišča so lepo urejena, nekatera so na soncu, se pa najde tudi senca.

Ker pa je celotna obala okoli Bohinjskega jezera zelo velika, je kopališč ob jezeru precej. Poiščite si svoj najlepši kotiček ali v senci ali na soncu in se kar namočite v jezeru. Vsa kopališča so zastojn, nikjer vam ni treba plačat kopališča. Zato je tukaj poleti kar velika gužva. Ampak vam iz izkušenj povem, da se vedno najde kak kotiček in prostor za namakanje v jezeru.

Prenočišča

V okolici Bohinjskega jezera je kar polno prenočišč. Lahko prenočite v hotelu, najamete kak apartma ali sobo. Če pa radi kampirate pa se tudi kamp najde tukaj. Sami najbolj veste kaj je najbolj primerno za vas in kje najraje spite. Tudi hrane je tukaj precej, restavracij je tudi polno, tako da lačni ne boste ostali.

Če se še niste odločili kam na počitnice ali na lep izlet v naravo se kar odpravite z družino na Bohinjsko jezero. Čudovito jezero, ter prekrasna narava vam tukaj res ponujata vse kar si človek želi.

Recent Posts