Kako prepoznati okužbo z boreliozo?


Borelioza oziroma borelija (kot jo včasih nekoliko ponesrečeno poimenujemo), je bolezen, ki lahko prizadene skoraj vse sisteme v telesu: kožo, mišice, sklepe, živčevje, oči in celo srce, zato se je treba proti njej pošteno zaščititi.

Na srečo je borelioza dokaj enostavno prepoznavana; pri skoraj vseh obolelih se v prvi fazi bolezni na mestu ugriza pojavi rdeč kolobar, ki kmalu začne bledeti od znotraj navzven. Nekatere obolele madež boli ali srbi. Čeprav kolobar sčasoma sam od sebe izgine, pa to še ne pomeni, da nismo več okuženi. Po nekaj tednih borelioza preide v drugo fazo, ko se po telesu naredi še več madežev, pojavijo pa se tudi gripi podobni simptomi – povišana telesna temperatura, bolečine v glavi, sklepih in mišicah ter slabost in bruhanje. V tej fazi običajno okuženi obišče zdravnika, a je za pravilno (predvsem hitro) diagnozo izjemno pomembno tudi, da omeni, da je bil pred časom na območju, kjer je aktivnost klopov visoka, in da zdravniku pove za borelijske madeže (če jih je seveda opazil).

Borelioza in zdravljenje

V besedilih, ki opisujejo to stanje, običajno zasledimo obe poimenovanji, borelija in borelioza. Oba izraza sta primerna za opis bolezenskega stanja, vendar med njima vseeno razlikujemo. Borelioza je bolezen, ki jo povzroči bakterija borelija.

Z medicinskega stališča borelioza nima preventivnih ukrepov, kar pomeni, da se proti njej ne morete cepiti. Čeprav se proti sami bolezni ne morete zaščititi, pa se lahko zaščitite pred vbodom klopa – te ukrepe bomo podrobneje opisali nekoliko nižje. Borelioza se običajno zdravi z antibiotiki. Gre za bolezen, ki od okužbe naprej napada zgoraj omenjene sisteme v telesu. Dlje, kot okužba traja, bolj so ti sistemi poškodovani in sčasoma pride to točke, ko so poškodbe prehude in jih ni mogoče več pozdraviti. V tem primeru ima okužba trajne posledice, ki jih bo bolnik nosil vse življenje. To seveda pomeni, da je okužbo treba pozdraviti čimprej – pri bolnikih, ki takoj opazijo borelijski madež ali obiščejo zdravnika takoj ob nastopu druge faze bolezni, so možnosti za okrevanje skoraj stoodstotne.

Zaščitite se pred klopi – ubranite se pred borelijo.

Za razliko od druge bolezni, ki jo prenašajo klopi, klopnega meningitisa, borelioza, kot smo povedali, nima cepiva. Zdravljenje je sicer zelo učinkovito, a le, če se začne dovolj zgodaj. Če le gre, se območjem z visoko aktivnostjo klopov v toplejših mesecih izognite, a to seveda ni vedno mogoče – poleg tega pa so ravno topli meseci idealni za sprehode po gozdu – zato lahko še največ naredite s preventivo. Za v gozd ne glede na toplo vreme nikoli ne oblecite kratkih hlač in rokavov, temveč dolge hlače in dolge rokave v svetli barvi, saj boste na svetli površini klopa veliko prej opazili. Dodaten plus je, če se rokavi in hlačnice zaključijo z elastiko, da objamejo vaša zapestja in gležnje in tako klopom še otežijo dostop do vaše kože. Seveda ob tem uporabite tudi repelent, po prihodu domov pa se takoj preoblecite in temeljito preglejte. Dobro je, da si še nekaj dni po obisku narave v ogledalu pregledate celo telo (ali pa naj to stori za vas nekdo drug), saj se borelijski madež lahko pojavi na mestu, ki ga brez pomoči sami ne boste našli.

Toplejši meseci, še posebej spomladi in jeseni, so popoln čas za sprehode v naravi. Ker tam nikoli niste sami, poskrbite, da ne boste domov prinesli kakšnega nezaželenega gosta, ki vam lahko povzroči resne probleme.

Nedavni prispevki