Bosanske piramide v mestu Visoko je obiskal Novak Đoković


Svetovno znani tenisač Novak Đoković je v tridnevnem obisku Bosne in Hercegovine, od 13. do 15. junija, med drugim obiskal tudi kraj Visoko, kjer si je ogledal znamenite bosanske piramide.

Bosanske piramide Novaka Đokovića že leta zanimajo, nikoli pa jih ni še obiskal. Tokratni obisk je bil prvim, a zagotovo ne zadnji. Zase Đoković pravi, da je duhoven človek. Sebe obravnava kot božansko dušo, tako kot vsakega drugega človeka, in meni, da je človeku duhovnost dana že ob rojstvu. Pravzaprav je Đoković mnenja, da je duhovnost del evolucije posameznika, ima pa seveda vsak človek na duhovnost drugačen pogled. Njemu duhovnost predstavlja neko ultimativno svobodo, rad živi za trenutek, ne ukvarja se s preteklostjo, niti s prihodnostjo. Določene stvari projekcira skozi molitve in afirmacije.

Pred kratkim je Novak Đoković prebolel novi koronavirus. Bosanske piramide so ga s svojo energijo navdušile. Ob obisku piramid je tudi meditiral.  Čeprav je sam obiskal že veliko krajev, ki so znana po energetskih vozliščih, a kot pravi Đoković, kaj takšnega, kot je v Visokem, še ni doživel. Če je kje raj na zemlji, potem je to tu, je dejal v edinem intervjuju, ki ga je dal med obiskom v Bosni in Hercegovini.

Kje in kako najti piramide sredi Bosne in Hercegovine?

Da bi imeli v Bosni in Hercegovini dejansko piramide, se sliši kar precej nenavadno, če ne že neverjetno. Pa vendar bosanske piramide dejansko obstajajo. Ni še povsem dognano, ali so bosanske piramide v resnici delo človeških rok ali pa gre dejansko za naravno stvaritev. Očitki nekaterih znanstvenikov letijo predvsem na dr. Osmanagića, češ, da manipulira in zavaja s podatki. Ampak dejstvo je eno. Ne gre ravno popolnoma ignorirati rezultatov vseh do sedaj opravljenih meritev in raziskav o blagodejnih učinkih tega kraja.

V kraju Visoko, ki se nahaja kakšnih trideset kilometrov od Sarajeva, v oči bode hrib s stopničasto piramidalno obliko, imenovan Visočica. Prvi je, leta  2005, ta hrib opazil že omenjeni dr. Semir Osmanagić, po rodu Bosanec, sicer pa podjetnik, ki živi in dela v Houstonu. Tistega leta je bil ravno na obisku nekega muzeja v Visokem.

Ne samo Visočica, njegovo pozornost je pritegnil tudi hrib Plješevica, ki je sicer precej nižji, njegova pobočja pa so prav tako tri pravilne, enako velike ploskve. Ker že iz zgodovine vemo, da piramide navadno stojijo v parih, pri čemer je ena večja, druga nekoliko manjša, je bil Osmanagić prepričan, da gre za prave piramide. Gričev z značilno obliko piramide, je v dolini Visoko kar pet in vsa imajo imena – piramida Sonca, Zemlje, Lune, Zmaja ter piramida Ljubezni.

Bosanske piramide – imajo res terapevtski učinek?

Bosanske piramide so bile tarča številnih znanstvenih raziskav in proučevanj. Dr. Osmanagić je ustanovil fundacijo Arheološki park Bosanska piramida Sonca. Osmanagić zaradi raziskovanj odkupuje zemljišča okrog piramide, raziskave in izkopavanja pa financira kar sam.

Leta 2007 so nemški geologi dokazali, da ima tako imenovana Sončeva piramida v svoji notranjosti prehode, medtem, ko so hrvaški fiziki, ob eni izmed raziskav leta 2010, zaznali obstoj energetskega pretoka.

Sončeva piramida je popolnoma pravilnih oblik. Ima tri stranice in sicer, severno, vzhodno in zahodno. Da gre za umetno in ne naravno stvaritev, lahko pričajo betonske plošče, s katerimi je piramida pokrita. Če lahko verjamemo besedam dr. Osmanagića, naj bi šlo celo za naprednejši beton od tega, ki ga poznamo danes. Leta 2011 je sledila meritev magnetnega polja in infrazvoka, ki so ga finski, srbski in italijanski znanstveniki opravili na vrhu najvišje bosanske piramide.

Z izkopavanjem najvišje bosanske piramide, so odkrili nove rove ali prehode, ki vodijo v umetne votline. V enem izmed prehodov bosanske piramide so našli tudi zgodovinske ostanke. Največ je bilo kosov keramike in delov posod. Kapniki v jamah naj bi bili stari več tisoč let.

Bosanske piramide pa so dale še eno odkritje. Namreč njihovo podnožje je bogato z belimi kristali, ki imajo po Osmanagićevem mnenju, predvsem energijski vpliv, saj transformirajo elektromagnetne energije v ultrazvok.

So pa do sedaj že različne raziskave pokazale, da so v piramidah močne sevalne energije. Različni svetovni znanstveniki so v podzemnih tunelih izmerili različne frekvence in energijska polja, ki vplivajo na dobro počutje in celo zdravje ljudi.

Izjemni so tudi rezultati analiz in podatki, da je v podzemnih tunelih prisotnih mnogo negativnih ionov. Njihovo število je na kubični meter kar desetkrat večje, kot na primer v nekem gozdu. Zaradi tega je zrak očiščen, prav tako ne morejo preživeti virusi in bakterije.

V piramidnih tunelih ni sevanja in tudi to vpliva blagodejno na naše telo, pravzaprav na celice v človeškem telesu, ki lahko nemoteno začnejo opravljati svojo funkcijo.

Temperatura v tunelih je vedno enaka, ne glede na letni čas, vendar pa je jesen ali zima enkraten čas za obisk, saj so v tem obdobju bosanske piramide manj obiskane kot v poletnih in pomladnih mesecih.

Zgodba o piramidah v Visokem nedvomno privabi veliko turistov, bosanske piramide so nadvse priljubljene tudi pri Slovencih. Poleg odkritja piramid je vredno obiskati ta kraj tudi zaradi enega najlepših arheoloških parkov v Evropi.

Recent Posts