Boste na dopustu v tujini? Potem nujno preberite!


Letošnja sezona bo nedvomno drugačna, kot so bile prejšnje. Predvsem ne bo takšna, kot smo jih vajeni. Do konca tedna naj bi se odprla meja Slovenijo in Hrvaško. Ker se bliža čas počitnic in dopustov veliko ljudi zanima predvsem, kakšno je zdravstveno tveganje z odhodom v tujino.

Obseg pravic do zdravstvenih storitev je odvisen od držav, v katerih jih uveljavljamo. Osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Sloveniji, imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega zdravljenja. Postopek uveljavljanja in obseg pravic do zdravstvenih storitev pa je odvisen od tega, v kateri državi uveljavljajo zdravstvene storitve. V državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici imajo zavarovane osebe med začasnim bivanjem pravico do nujnih zdravstvenih storitev in sicer pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javnega zdravstva.  Zavarovana oseba mora uveljavljati zdravstvene storitve z evropsko kartico.

V državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju imajo zavarovane osebe med začasnim bivanjem pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči pri zdravnikih, ki so del javne torej državne zdravstvene mreže. Zdravstvene storitve v teh državah zavarovane osebe uveljavljajo z evropsko kartico in pripadajočim spremnim dopisom, v Avstraliji je treba k evropski kartici priložiti tudi potni list.

V ostalih državah (npr. Egipt, Tunizija, ZDA…) imajo zavarovane osebe pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči, vendar pa evropska kartica ne velja, zato na ZZZS svetujejo sklenitev komercialnega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini.

Sicer pa na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pravijo, da se zaradi epidemije covid-19 obseg pravic in način njihovega uresničevanja na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ne spreminja. Poudarjajo, da se ukrep karantene nanaša na prepoved gibanja zdrave osebe, zato stroškov v zvezi s tem zdravstveno zavarovanje ne krije.

Nedavni prispevki