Se na Otoku obeta ponovni referendum o Brexitu?


 

Theresa May se bo v kratkem sestala s poslanci, da bo poskušala najti pot naprej za Brexit, sedaj  ko je uspešno prestala glasovanje o nezaupnici.

Norman Smith, BBC-jev pomočnik političnega urednika, je dejal, da bodo sekretar za okolje, minister za kabinet vlade in sekretar zadolžen za Brexit, prav tako imeli pogovore s predstavniki opozicije.

Predsednica vlade je preživela glasovanje o nezaupnice vladi z razliko devetnajstih glasov. Če bi se člani stranke DUP odločili glasovati proti premierki, bi njena vlada glasovanje izgubila za en glas.

Glasovanje o nezaupnici je bilo izvedeno po glasovanju o načrtu vlade za izvedbo Brexita, ki je bil z veliko večino zavrnjen.

Sedaj je predsednica vlade povabila predsednike strank in ostale poslance, da se dogovorijo kaj storiti, da bodo lahko dosegli parlamentarno soglasje o prihodnjih dogovorih.

brexit

Vodja opozicijske stranke laburistov, Jeremy Corbyn, je rekel da preden se začnejo pogovori, se mora premierka zavedati, da Brexit brez dogovora ni realistična možnost.

BBC-jeva politična urednica Laura Kuenssberg je opozorila, da Corbyn ni v enostavnem položaju, ker si mnogi člani laburistične stranke ne želijo, da bi prišlo do Brexita. To pomeni, da je verjetno, da bo Corbyn moral sprejeti marsikatero kritiko iz svoje stranke, če se bo odločil sodelovati v pripravah na Brexit.

Ian Blackford, predstavnik Škotske nacionalne stranke, je omenil da morajo biti podlaga za razgovore možnost podaljšanje člena 50 (Mehanizem, ki omogoča Združenemu kraljestvu, da zapusti EU), zavračanje Brexita brez dogovora in možnost drugega referendum o Brexitu.

Časopis The Telegraph je poročal, da imajo prepis konferenčnega klica med poslovnimi voditelji in britanskim ministrom za finance, v katerem je minister rekel, da bi po nadaljnjih pogovorih lahko bila možnost Brexita brez dogovora, povsem odstranjena.

Premierka May je vztrajala, da bo upoštevala voljo ljudstva in izpeljala Brexit do konca ter da išče vsa možna mnenja glede dogovora o Brexitu v parlamentu.

V pismu, ki ga je objavil Times časopis, je več kot 170 predstavnikov vodilnih podjetij pozvalo Thereso May in Jeremyja Corbyna, da podprete drugi referendum o izstopu iz Evropske Unije.

Nedavni prispevki