Britanska kraljica ostala brez tradicionalne parade


Britanska kraljica je uradno svoj 94. rojstni dan praznovala že v mesecu aprilu, toda, po tradiciji njen rojstni dan vsako leto Britanci obeležijo s tradicionalno vojaško parado v središču Londona, imenovano Pozdrav zastavi. Običajno  se parade udeleži več kot 1.400 vojakov, 200 konj in vsaj 400 glasbenikov. Parada vsako leto privabi na tisoče in tisoče turistov. Po protokolu kraljica nato ljudstvo pozdravi iz Buckinghamske palače, nato pa sledi prelet kraljevega vojnega letalstva, ki si ga kraljica, z drugimi kraljevimi člani družine, ogleda iz balkona.

Letošnje leto pa je, zaradi novega korona virusa, tradicionalna vojaška parada odpadla. Ob upoštevanju ukrepa varnostne razdalje, se je kraljici, namesto vojaške parade, poklonila le manjša skupina vojakov, zaigral pa ji je tudi vojaški orkester. V skoraj 70-ih letih vladanja kraljice Elizabete II se je to, da bi odpovedali tradicionalno parado za kraljičin rojstni dan, le enkrat in sicer leta 1955 zaradi stavke železničarjev.

Kraljica naj bi odpovedala tudi vse ostale slovesnosti za kraljičin rojstni dan v mesecu juniju.

Devetega junija pa je svoj 99. rojstni dan praznoval kraljičin soprog, Princ Philip. Princ je rojstni dan preživel na gradu Windsor, kamor sta se z Elizabeto umaknila pred epidemijo.

Vedno bolj glasnejše pa so govorice v medijih, da naj bi se kraljica počasi umikala s prestola in svojo krono prepustila Princu Charlesu.

Nedavni prispevki