Castle Escape Kostel


Kostel je malo poznana slovenska pokrajina ob mejni reki Kolpi, a toliko čudovitejša v svojem bogatem in neokrnjenem naravnem izrazu.

Nad bistro in zeleno Kolpo, ki v poletnih mesecih razvaja z osvežilnim kopanjem in številnimi drugimi aktivnostmi (rafting, supanje, ribolov, taborjenje), se nad vasico Žaga dviguje vzpetinica, na kateri se vsaj že od leta 1336 mogoči kamnit grad Kostel. Ste že slišali za Castle Escape Kostel? Berite naprej …

Izbira lokacije gradu seveda ni naključna, temveč strateško premetena, saj je dostop možen z ene same strani in je zato grad v preteklosti služil kot odlična obrambna postojanka. Različni srednjeveški lastniki gradu –  Ortenburžani, grofje Celjski, Habsburžani – in tudi polihistor Valvasor, ki je grad skiciral in ga opisal pod imenom Graffenwarth – so seveda potrebovali precej več časa, da so prispeli v Kostel, danes pa vzame le malo več kot uro vožnje z avtomobilom iz Ljubljane, po manj kot sto kilometrov dolgi poti preko Kočevja ali Kočevske Reke.

Grad Kostel je med poletnimi vikendi odprt za obiskovalce in medtem ko vas simpatični vodniki navdušijo s celim nizom zanimivih zgodovinskih zgodbic, vas grajsko poslopje očara s svojo mogočno pozicijo, dokaj visoko nad Kolpo, ki odpira čudovite razglede na okoliške hribe.

Castle Escape Kostel

Grad Kostel je star, a z veliko novostmi

Odprto grajsko dvorišče, na katerem lahko posedate na lesenih klopcah in podestih ter ročno tkanih preprogicah, skoraj tik pod modrim nebom poslušate tišino in popijete kavico ali ravno prav ohlajeno pijačo, je zelo meditativen ambient, ki združuje samo naravne materiale – les, kamen, zemljo in zeleno rastlinje –, zato v poletnem času ob sobotah zvečer gosti skupinsko vadbo hatha joge.

Najvznemirljivejša novost, s katero lahko dodatno popestrite svoj obisk gradu, pa je Castle Escape Kostel – interaktivna igra pobega, ki je zasnovana na resničnih zgodovinskih dejstvih gradu in Kostela. V eni uri temeljito preizkusite svoje miselne sposobnosti, iznajdljivost, sposobnost sodelovanja in mirnih rok ter mimogrede spoznate še grajsko zgodovino.

Castle Escape Kostel

Igra Castle Escape Kostel se igra v skupini, v kateri je lahko od 2 do 5 oseb, hkrati pa lahko nemoteno igra 5 skupin, kar pomeni, da je primerna tako za poučen družinski izlet, simpatično druženje v krogu prijateljev, kot za šolski izlet, resen teambuilding s sodelavci ali druženje upokojencev. Dogodivščina lahko postane še toliko zabavnejša, če se razdelite v skupine in izziv izpeljete v prijateljsko-tekmovalnem duhu.

Pobegnite gavgam – vislicam

Med igro Castle Escape Kostel se spremenite v viteze, mislece, pisce in trubadurje in s pomočjo skrivnih sporočil pravočasno razvozlajte 5 kostelskih simbolov – če nalogo rešite pravilno, postanete častni člani kostelske bratovščine in pobegnete gavgam.

Ob grajskem parkirišču, na gavgenplacu, lahko vidite rekonstrukcijo lesenih vislic, kjer so v preteklosti izvajali najstrožjo kazen nad podložniki, ki so zagrešili umor ali podoben hud prekršek. Gavge niso bile nikoli postavljene na gradu, temveč vedno nekje v bližini, izvajanje javnih kazni pa je na plano privabilo mnogo zijal, ki so se ob grozovitih prizorih pošteno zamislila. Kazni so izvajali samo na izbrane dneve – ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in nedeljah.

Vstop na grad s turško prevaro

V 16. stoletju se je skupina Turkov preoblekla v hrvaške kmete in se z dojenčki in orodjem pod pretvezo, da bežijo pred Turki, zatekla na grad Kostel. Domačini so jih v dobri veri ponudili zatočišče in jih spustili za obzidje, ponoči pa so Turki odprli vrata in močna turška vojska je zasedla trg. Oplenili so domačine, naselje požgali, grad pa naj bi takrat ostal nepoškodovan.

Danes za vstop na grad ni potrebno izvesti nobene prevare, na igri pobega Castle Escape Kostel, ki se v celoti odvija na kostelskem gradu in grajskih poslopjih in jo je (po predhodni rezervaciji termina) možno igrati tudi v slabšem vremenu, ste prijazno dobrodošli vse dni v tednu, tudi zunaj delovnega časa gradu, ki je ob sobotah in nedeljah, med 11.00 in 18.00.

Primerna je za vse generacije in ne zahteva fizičnega napora. Otroci, mlajši od 10 let, sicer lahko dejavno sodelujejo, vendar mora biti v skupini prisotna vsaj ena odrasla oseba.

Cena vstopnice za igro Castle Escape Kostel je 12 EUR na osebo. V ceni je že vključen DDV in tudi vstopnica za ogled gradu, ki sicer stane 6 EUR. Predšolski otroci na grad vstopajo in v igri pobega sodelujejo povsem brezplačno.

Obveščevalna dejavnost v Kostelu

Pred turško nevarnostjo je bil organizirana obveščevalna služba in kurjenje kresov na visokih hribih. Obveščevalna dejavnost proti Turkom je izpričana že v 15. stoletju s prenašanjem »turških glasov«, od 16. stoletja pa je bilo ukazano, naj se opozorilni kresovi prižigajo tam, kjer se strelja z možnarji. V primeru nevarnosti turškega vpada so morali stražiti vsi podložniki Kostela, seveda z lahkoto razumemo, da ta odredba med podložniki ni bila ravno priljubljena.

Danes pa je vse drugače, saj ni več treba prižigati kresov – svoj termin za igro pobega  Castle Escape Kostel preprosto rezervirajte vnaprej, po mailu na naslov natalie@lisac-lisac.si ali po telefonu 040 77 18 77.

Nedavni prispevki