Cene goriva ostajajo nespremenjene


Še naprej se bomo lahko vozili relativno poceni. Po štirinajst dnevnem obdobju po zadnjem določanju cen, se ni potrebno bati, da bi jutri svojega konjička polnili dražje. Cena 95 -oktanskega bencina in cena dizelskega goriva se ob polnoči namreč ne bosta spremenili in ostajata na enaki ravni kot v zadnjih dveh mesecih, torej en evro za liter.

Cena en evro za liter se ni spremenila že od 7. aprila 2020, s ceno pod evro pa smo nazadnje naš rezervoar v avtomobilu polnili 7. aprila 2009 med finančno in gospodarsko krizo.

V skladu z ekonomsko politiko države vlada lahko zmanjša ali poveča trošarine.

Kot so sporočili danes iz Urada Vlade za komuniciranje je Vlada na današnji dopisni seji s sprejemom Uredbe o spremembah Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, ki začne veljati jutri, 2. junija 2020, spremenila oziroma znižala trošarine. S tem ukrepom se cene glavnih dveh energentov, 95- oktanskega bencina in dizla, jutri torej ne bodo zvišale temveč bodo v prihodnjem štirinajst dnevnem obdobju ostali nespremenjeni, torej pri enem evru za liter.

Preračun oziroma metodologija, ki se opravlja vsakih 14 dni in po kateri se določa cena goriv, temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter  gibanja tečaja dolar – evro. Cene se oblikujejo na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in ostalih aktov, s kateri so določene tako dajatve kot prispevki.

Medtem ko so sicer v naši državi cene bencina še vedno regulirane, pa pri trgovcih na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah že nekaj časa obstaja izjema, saj ceno določajo sami.

Sicer pa cena nafte na svetovnih trgih že nekaj tednov spet krepko raste, vendar pa se v prihodnjih tednih pričakuje ponovni zdrs cene. Nihanja cene nafte se pričakujejo predvsem v poletnih mesecih, na ceno pa bo lahko imela vpliv tudi politika članic držav Opeca.

Nedavni prispevki