Cepljenje proti klopnemu meningitisu vam lahko reši življenje


Poleg borelioze je bolezen, s katero nas lahko okužijo klopi tudi klopni meningitis, ki je lahko zelo nevarna bolezen. Najbolj prepričljiv način zaščite proti klopnemu meningitisu je cepljenje proti klopnemu meningitisu.

cepljenje proti klopnemu meningitisu

Kaj sploh je klopni meningitis?

Klopni meningitis, imenovan tudi klopni meningoencefalitis in poznan pod kratico KME, je resno virusno obolenje, ki prizadene osrednje živčevje človeka, zato se vse več ljudi odloča za cepljenje proti klopnemu meningitisu, v bistvu je virusno vnetje možganske ovojnice. Povzroča ga virus klopnega meninoecefalitisa, ki kroži po trikotniku, ki ga sestavljajo gostitelj, klop in virus. Klopi se z virusom okužijo prek vertikalnega prenosa iz okuženega klopa na drugega klopa, s horizontalnim prenosom, to je iz gostitelja na klopa, ali pa z neviremičnim prenosom. Ko se klop enkrat okuži, virus prenaša celo svojo življenjsko dobo in tako lahko en okužen klop virus prenese na več gostiteljev, h katerim spadajo ljudje in živali. Bolezen pa se pri klopu ne razvije. Za cepljenje proti klopnemu meningitisu se ljudje največkrat odločijo, ki ta bolezen prizadene nekoga, ki ga poznajo, saj do takrat mnogi bolezni in same nevarnosti virusa ne jemljejo resno. Prvi znaki bolezni se pojavijo šele teden ali dva po vbodu klopa, ki je okužen. Prva faza same bolezni ima sicer simptome, podobne mnogim drugim boleznim, to so utrujenost, slabo počutje, povišana telesna temperatura, glavobol in pa bolečine po telesu. Zahrbtnost te okužbe pa se pokaže šele dolgo po prvi fazi, saj se po njen nekaj dni ali celo tednov počutimo bolje in ne čutimo, da bi nas oblegala kakšna bolezen. A nato okužba prizadene osrednje živčevje in posledično nas lahko druga faza bolezni zaznamuje za celo življenje, saj lahko povzroči težave s srcem in živčnim sistemom, hude bolečine in celo ohromitev mišičnih skupin. Otroke pa ta bolezen doleti v malo lažji obliki in za njih ta ni tako kritično nevarna, a še vedno je dobro preprečiti kakršnokoli okužbo sebe in otrok, to lahko storimo s tem, da se pred obiskom narave ustrezno zaščitimo z ustreznimi spreji, oblečemo svetla oblačila in se redno pregledujemo, ko se vrnemo domov, da bi preprečili ugriz klopa. Ker pa so klopi izjemno majhni in nas lahko kljub trudu in začasni zaščiti vseeno najdejo, je najboljša možnost za preprečevanje tveganja okužb z virusi in bakterijami, ki jih nosijo, prav cepljenje.

cepljenje proti klopnemu meningitisu

Posledice klopnega meningitisa

Cepljenje proti klopnemu meningitisu je zelo pametna izbira, saj so klopi pri nas kar pogosti in ni malo možnosti, da se bomo kdaj srečali z okuženim klopom, ki nosi virus. Če se odločimo za cepljenje, se ne bomo rabili soočati s posledicami, ki jih nosi okužba, te pa so precej hude. Po okužbi lahko trpimo za postencefalitisnim sindromom, pri katerem so bolniki kronično utrujeni ter razdražljivi in se soočajo s težavami z ravnotežjem, hojo, govorom in celo poslabšanjem sluha. Kadar se bolezen razvije kot meningoencefalomielitis, lahko okuženega bolnika doleti ohromelost ali celo trajna paraliza, poleg tega pa pri nekaterih vpliva na delovanje dihalnih mišic in tako so pacienti odvisni od dihalnega aparata. Cepljenje proti klopnemu meningitisu je bilo pri nas dolgo časa samoplačniško, lani pa so uvedli brezplačno cepljenje proti klopnemu meningitisu, do katerega so upravičeni otroci, ki so dopolnili 3 leta in pa odrasli, ki so dopolnili 49 let. Za ostale je cepljenje samoplačniško. Poteka tako, da se po prvem cepljenju v roku enega do treh mesecev oglasite na drugem in nato od devet do dvanajst mesecev po drugem cepljenju še na zadnji, tretji odmerek cepiva proti meningitisu. Cepimo se lahko čez celo leto, a zdravniki priporočajo, da prvi odmerek pacient prejme v zimskem času, saj takrat klopi mirujejo. Je pa cepljenje edina stoodstotna zaščita pred okužbo.

Nedavni prispevki