Cepljenje proti klopu priporočajo številni strokovnjaki


Pomlad in poletje sta čudovit čas za sprehode v naravi, vendar se zadrževanju v naravi marsikdo izogiba zaradi strahu pred številnimi boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Cepljenje proti klopu pa je po mnenju strokovnjakov najbolj učinkovita zaščita pred boleznijo klopnega meningoencefalitisa ali meningitisa. Klopni meningitis je namreč bolezen, ki lahko povzroči okvare možganov ter možganskih ovojnic, v najhujših primerih pa lahko povzroči tudi smrt, zato se je pred njim dobro ustrezno zavarovati.

Zdravljenje klopnega meningitisa je zahteven proces,  zato mnogi priporočajo cepljenje proti klopu kot učinkovito možnost zaščite. Več o cepljenju in različnih ukrepih si lahko preberete tudi na spletni strani www.sos-klop.si/možnosti-zaščite.

Cepljenje proti klopu

Virus klopnega meningitisa se na človeka prenaša z ugrizom klopa. V naravi so klopi najbolj aktivni od pomladi do jeseni, ko je po navadi najbolj priljubljen čas za obisk travnikov in gozdov. Če se želimo preventivno zaščiti, so v prvi vrsti najbolj pomembna ustrezna oblačila. Pred obiskom gozdov si oblečemo dolga oblačila (dolge majice in hlače), priporočljivo pa je tudi da so oblačila svetlih barv. Hlačne robove si lahko zataknemo za nogavice ali čevlje ter uporabimo repelente za odganjanje klopov, s čimer se še bolje zavarujemo pred morebitnim ugrizom klopa. Po obisku naravnih površin se dobro pregledamo, stuširamo in operemo oblačila. Če nas je ugriznil klop, je tega potrebno pravilno odstraniti.

Najbolj učinkovita zaščita pa je cepljenje proti klopu, zato se vedno več ljudi odloča za cepljenje. Cepljenje proti klopu se še posebej priporoča osebam, ki se veliko gibljejo in zadržujejo ali delajo v naravi. Cepljenje je po mnenju zdravstvenih in farmacevtskih strokovnjakov varno in učinkovito, odsvetovano pa je določenim skupinam.

Klopni meningitis zahteva zapleteno zdravljenje

Ugriz okuženega klopa se lahko razvije v vnetje možganskih ovojnic in celotnega živčnega sistema. Prvi znaki meningitisa so podobni gripi, pojavijo pa se 7-14 dni po okužbi. K njim lahko spadajo driska, bruhanje, slabost, povišana temperatura, slabo počutje ter utrujenost. V drugi fazi bolezni se zaradi poškodbe možganskih ovojnic v nekaterih primerih pojavijo še otrdelost vratu, težave s koncentracijo, težave z zavestjo, tresenje rok in jezika…

Cepljenje proti klopu najbolj ugodno pozimi

Cepljenje proti klopu lahko opravimo vse leto, za prva dva odmerka cepiva pa je najugodnejši čas zima, saj pozimi klopi mirujejo. Cepljenje proti klopu se izvede s tremi odmerki cepiva. Med prvima dvema odmerkoma mora preteči od enega do tri mesece, med drugim in tretjim odmerkom pa od 9 do 12 mesecev. Strokovnjaki priporočajo ponovno cepljenje nato ponovno čez 3 leta. Za osebe starejše od 49 let ali 60 let (odvisno od cepiva), je priporočljivo, da se zaščita nato obnavlja vsake 3 leta, za otroke in odrasle pa vsakih pet let.

Komu se najbolj priporoča cepljenje proti klopu?

Obolevnost za klopnim meningitisom je v Sloveniji velika, delež cepljenih pa glede na ostale  države nizek. Leta 1986 se je v Sloveniji uvedlo obvezno cepljenje proti klopnemu meningitisu za tiste, ki so tej okužbi izpostavljeni zaradi opravljanja poklica. Od leta 1991 se cepljenje proti klopu priporoča za vse, ki se gibljejo na območjih, kjer je tveganje veliko. Okužbi za klopnim meningitisom so tako rekoč izpostavljeni vsi tisti, ki se veliko zadržujejo naravi, najbolj pa naj bi bili ogroženi posamezniki v starostni skupini od 55 do 64 let. Starejši se z boleznijo težje spopadajo, zato se zanje še posebej priporoča cepljenje. Cepljenje je priporočljivo za posameznike na endemskih območjih, kamor v spadajo Štajerska, Gorenjska in Koroška regija. Med poklicne delavce, ki so najbolj izpostavljeni nevarnostim okužbe spadajo gozdni delavci, lovci, gozdarji, kmetje, veterinarji, vinogradniki,… V Sloveniji je od leta 2019 uvedeno v program cepljenja cepljenje proti klopom odraslih po 49. letu. Cepljenje se za to skupino izvede s tremi odmerki cepiva, cepivo pa se plača iz prispevkov obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ).

Rizične skupine, ki se jim cepljenje proti klopom odsvetuje

Osebi, ki ima alergijsko reakcijo po predhodnem odmerku cepiva, se cepljenje odsvetuje. Cepljenje proti klopom je odsvetovano ljudem z zmerno ali resno akutno boleznijo. Nekateri odsvetujejo tudi cepljenje v času nosečnosti, saj ni dokazov o varnosti cepljenja v času nosečnosti. Pred cepljenjem v času nosečnosti potrebno posvetovati z zdravnikom, cepljenje pa je odvisno od presoje zdravnika. Cepiti se ne smejo tudi osebe, ki imajo alergijo na jajčne beljakovine.

Če se odločimo za cepljenje proti klopom, so možni nekateri stranski učinki, o katerih se je pred cepljenjem potrebno posvetovati. Večina stroke pa cepljenje proti klopu priporoča vsem, ki se gibljejo v naravi, saj je stopnja obolevnosti za klopnim meningitisom velika.

Pred cepljenjem se obvezno posvetujte z zdravnikom

Preden se odločite za cepljenje sebe ali svojega otroka, se obvezno posvetujte z zdravnikom. Z zdravnikom se je potrebno posvetovati, če imate morda težave s strjevanjem krvi, avtoimunsko bolezen, če jemljete določena zdravila, imate katero od drugih bolezni… Cepljenje proti klopom je lahko v takšnih primerih odsvetovano. Za vse ostale po 1. letu starosti pa se cepljenje proti klopu priporoča zaradi velike škode, ki jo lahko naredi okužba s klopnim meningitisom ali boreliozo.  Preden greste na sprehod se vsekakor zavarujte s primernimi oblačili ter klopa pravočasno odstranite, ko ga opazite. Še boljšo zaščito pred morebitno boleznijo pa predstavlja cepljenje proti klopom, ki je vedno bolj zaželeno in priporočljivo.

Recent Posts