Česnova juha – preverjen recept naših babic


Dejstva o česnu

Česen je stara kulturna rastlina in spada med začimbe. Zdravstvene raziskave so pokazale, da česen krepi imunski sistem, saj vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo organizem pred uničujočimi bakterijami in virusi.

Tudi naše babice so rade delile nasvete o česnu, ko so govorile, treba je jesti česen, da bo spomin boljši.

Kot zanimivost, že Grki so česen uporabljali v času priprav na olimpijske igre, da bi si zagotovili dovolj moči. Tako so ga borci, tik pred borbo, zaužili, da bi z njegovim vonjem prestrašili svoje nasprotnike. V starem Egiptu pa so česen menda uporabljali celo kot denarno enoto.

Česen ima tudi mitološki pomen, kar spomnite se pravljic, legend in mitov, kje se pred zli duhovi zaščitijo z glavami česna.

česnova juha

Kako uživati česen?

Če želimo iz česna po zaužitju posrkati največ kar lahko, mora biti česen vedno svež. Svež česen ima največ vitalne energije.

Tudi pri česnu, kot tudi pri drugih stvareh, če jih zaužijemo prekomerno, se lahko pojavijo stranski učinki. Splošni stranski učinki pri prekomerni zaužitvi česna so goreč občutek v želodcu, driska ali celo bruhanje. V hujših primerih pa lahko izzove tudi alergije in celo migrene.

Zdravstveni strokovnjaki svetujejo, da dnevno zaužijemo vsaj en strok česna.

Česen je lahko dosegljiv

Česen je dosegljiv na vsakem koraku. Zelo dobro uspeva tudi na domačem vrtu. Če nimate vrta, česen lahko vzgojite tudi doma, na okenski polici

Česen že dolgo časa ni več namenjen le v medicinske namene, temveč je odlična začimbna rastlina in nepogrešljiv tudi v kuhinji. Ena izmed odličnih kulinaričnih idej je česnova juha.

Česnova juha

Česnova juha je prijetnega okusa in se bo prilegala skozi vse leto. Okus česna bi lahko sicer marsikoga odvrnil, vendar pa ni tako hudo.

Česnova juha je relativno hitro pripravljena. V osnovi je glavna sestavina česen. Česnova juha se lahko pripravi v dveh različicah, kremni ali čisti juhi. Obstaja kar nekaj receptov za pripravo juhe. Meni osebno je najbolj všečen ta, ki ga bom v nadaljevanju opisala.  Torej, za 4 osebe potrebujete naslednje sestavine:

  • 5 glav česna
  • 3 večje krompirje
  • 1 dcl mleka
  • 3 dcl smetane za kuhanje
  • šop svežega peteršilja
  • ščepec soli in popra
  • ščepec muškatnega oreščka
  • ščepec majarona
  • olje

česnova juha

Česen olupimo. Lupljenje česna je lahko precej zoprno, sploh, če so stroki manjši. Česen boste najlažje olupili, če strok s plosko stranjo noževega rezila narahlo pritisnete na desko za rezanje toliko da rahlo poči. Boljše je, če izbiramo česen z večjimi stroki.

Česen olupimo in ga damo v lonec ter prekrijemo z vodo, ampak samo toliko, da je pokrit. Kuhamo ga 15 minut, nato odcedimo. Vodo prihranimo. Česen malo pretlačimo z vilicami. Stresemo ga v ponev, kjer smo dodali malo olja. Pražimo ga nekje 5 minut oziroma toliko časa, da zadiši.

Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke. Krompir dodamo k prepraženemu česnu, ter zalijemo z vodo, kjer se je prej kuhal česen. Dodamo tudi mleko. Začinimo po okusu s soljo in poprom. Dodamo tudi ostale začimbe. Kuhamo na zmernem ognju še približno trideset minut oziroma dokler krompir ni popolnoma mehak.

V osnovi je to to, če pa želite kremno juho, pa s paličnim mešalnikom zmiksajte sestavine  ter dodajte smetano za kuhanje. Smetana bo juhi dodala značilen kremast okus. V obeh primerih pa preden česnovo juho postrežete, jo potresite s sesekljanim svežim peteršiljem. Svež peteršilj bo ubil neprijeten zadah, hkrati pa tudi v ustih ne boste imeli pekočega okusa. Kot dodatek še priporočam, da se česnova juha postreže s popečenim kruhkom.

Pa dober tek Slovenija!

Nedavni prispevki