Čevlji smrdijo? Odpravite težavo!


Ni hujšega kot sezuti svoje čevlje iz katerih se razvije slab in neprijeten vonj.  Bakterije in znoj sta razloga, da se v obutvi zelo hitro razvije neprijeten vonj, le – tega pa niti ni težko odpraviti, če le ne čakamo s tem  predolgo.

Da brez sode bikarbone v gospodinjstvu ne gre, bo prikimala marsikatera gospodinja. Nič ne bo narobe, če se odločite, da boste s sodo bikarbono poskusili odstraniti neprijetne vonjave iz čevljev. S sodo bikarbono lahko odstranjujemo madeže, zanjo pa je tudi značilno, da odlično vsrkava in absorbira vlago. Hkrati tudi uničuje neprijetne vonjave. V nadaljevanju je sedem povsem naravnih trikov, kako se učinkovito znebiti vonjav v obutvi. Če boste v  vsak čevelj dali po eno žličko sode bikarbone in jo razporedili po celotni dolžini čevlja ter pustili delovati čez noč, boste zjutraj prijetno presenečeni. Vonjav ne bo več.

Neprijeten vonj obutve lahko odstranimo tudi s otroškim pudrom. Deluje popolnoma enako kot soda bikarbona. Absorbira vlago in tako zmanjšuje neprijetne vonjave. Tisti, ki imajo težave z močnim znojenjem nog, lahko otroški puder uporabljajo med tem ko imajo čevlje obute.

Vonjave pa odžene tudi sivka ali žajbelj. Enako tudi citrusi. Ne samo lupine limone, za odstranjevanje motečega vonja lahko uporabite tudi lupine pomaranče.

Eterično olje čajevca ima protimikrobno delovanje, hkrati pa neprijeten vonj čevlja zamenja svež vonj. V vsak čevelj nakapajte 3-5 kapljic in počakajte do naslednjega dne. Eterično olje čajevca je na voljo v vseh založenih parfumerijah. Postopek pa ponavljamo vsaj dvakrat na teden.

Predvsem pa so vonjave odvisne od kvalitete in vrste vložka v čevljih. Cenejši vložki ne absorbirajo znoj, ga zadržujejo kar povzroča rast bakterij in glivic. Dejstvo pa je, da je potrebno vzdrževati higieno čevljev. Ni toliko pomembno, ali so vaši čevlji kakovostni ali ne, vedno bodo vpijali znoj in oddajali neprijeten vonj, zato je potrebno čevlje čistiti tako od znotraj kot od zunaj. Notranjost čevlja naj bo vedno suha.

Nedavni prispevki