Čiščenje jeter – je zgolj mit?


Čiščenje jeter je besedna zveza, za katero ste gotovo že slišali. To je postopek, ki velikokrat vključuje posebna živila, ki jih zaužijemo ob točno določeni uri, naša jetra pa naj bi bila po tem postopku očiščena in bi lahko spet delovala s polno paro. Pa vse to res drži? Danes lahko na spletu preberemo ogromno o raznoraznih dietah in podobnem, ki obljubljajo hitre, čudežne rezultate. Čiščenje jeter, na primer, naj bi med drugim pomagalo tudi pri hujšanju.

Seveda drži, da jetra ob nezdravem življenjskem slogu ne delujejo tako, kot bi morala. Če je delovanje jeter oslabljeno, smo lahko utrujeni, imamo neurejeno prebavo, občutimo lahko bolečine, glavobole, se zredimo, naša koža pa je nezdrave barve.

Okrog čiščenja jeter se vrti kar nekaj polresnic in tudi veliko čistih neresnic. Večino teh polresnic in neresnic je sprožila industrija, ki proizvaja pomagala za čiščenje v želji po čimvečjih dobičkih. Pogovorimo se o teh zmotah.

Največja zmota je, da čiščenje jeter pomaga odpraviti škodo na jetrih, ki je že bila storjena. V resnici ni prav nobenih dokazov za to. Jetra so poseben organ, saj se do določene mere lahko sama obnovijo – ravno zato na primer lahko darujete delček svojih jeter, čeprav imate samo ena. Zdrava in drugače neobremenjena jetra se res lažje obnavljajo, saj lahko energijo namenijo obnovi namesto odstranjevanju toksinov iz telesa, a kot že rečeno postopki čiščenja jeter s posebno prehrano in dodatki to ne igra bistvene vloge.

Nadalje naj bi, kot že omenjeno, čiščenje jeter pomagalo pri hujšanju. Pri tem gre večinoma za izgubo tekočine, teža pa se povrne, ko se povrnejo vaše običajne prehranjevalne navade. Pri hujšanju so najpomembnejši dejavniki vnos kalorij, poraba kalorij in kakovost prehrane. Je pa res, da bodo imela jetra z nezdravo hrano veliko več dela.

Čiščenja jeter naj bi se posluževali tudi kot preventivo pred boleznimi jeter. Spet, tu ni dokaza, da čiščenje kakorkoli varuje pred boleznimi. Najpogostejše bolezni jeter so hepatitis A, B in C, bolezni, povezane z alkoholom in bolezni, ki niso povezane z alkoholom. Največja faktorja tveganja za bolezni jeter sta prekomerno uživanje alkohola in to, da imate bolezni jeter v družini.

Čeprav ni dokazov, da čiščenje jeter s posebnimi dodatki in postopki pomaga odpraviti kakršnekoli težave, vseeno lahko storite kar precej, da bodo vaša jetra zdrava.

Odpovejte se alkoholu. Čeprav vam zvečer prija kozarec vina ali po službi pivo s prijatelji, alkohol škodi jetrom. Po zaužitju alkohola morajo jetra delovati s polno paro, da prečistijo vašo kri. Za to porabijo veliko metabolne energije in ravno zato ste po divji zabavi še ves dan utrujeni in zaspani.

Popijte veliko vode. Vsakič, ko greste na stranišče, z urinom vaše telo zapustijo odpadne snovi, ki se v procesu prebave niso porabile za normalno delovanje vašega telesa. Pitje vode je zato za telo zelo koristno. Odrasla ženska naj bi dnevno v svoje telo vnesla približno 2,7 litra tekočine, odrasel moški pa 3,7 litra. Sem seveda štejejo tako popite tekočine kot tiste, ki jih zaužijete s hrano. Z zadostno količino vode lahko zares poskrbite za čiščenje jeter.

Jejte najboljše, kar si lahko privoščite. Sveža, nepredelana hrana je za telo veliko boljša kot kupi obdelanih živil. Pojejte veliko svežega sadja in zelenjave. Če si le lahko privoščite, vložite denar v to, da bo hrana, ki jo kupujete, organska in neobdelana s pesticidi, herbicidi in fungicidi, saj so ti škodljivi.

Prav tako pazite na prehrano v smislu, da ne zaužijete več kalorij, kot jih vaše telo potrebuje. Prekomerna telesna teža je med drugim povezana z boleznimi jeter.

Jejte prave maščobe. Splošna zmota je, da so vse maščobe slabe za telo. To nikakor ne drži, saj telo za svoje pravilno delovanje določene vrste maščob nujno potrebuje. Živalske maščobe, na primer, so za jetra izredno škodljive, saj mašijo arterije. Najbolj zdrava so nekatera olja rastlinskega izvora, na primer sončnično, bučno, orehovo, kokosovo, mandljevo, konopljino in avokadovo.

Premislite o zdravilih. Pri določenih boleznih je jemanje zdravil pač nujno in temu se ne gre izogibati. Vseeno pa so nekatera zaradi svojih sestavin za jetra manj škodljiva kot druga. Povprašajte zdravnika o alternativnih opcijah in tam, kjer se zdravilom lahko izognete, to tudi storite. Še opozorilo: nikoli ne mešajte alkohola in zdravil, saj je to za vaša jetra smrtonosna kombinacija.

Morda mislite, da lahko živite nezdravo, popijete veliko alkohola in jeste veliko mastne, predelane hrane, nato pa boste s posebnim postopkom očistili svoja jetra in bo vse v redu, vi pa boste lahko nadaljevali s svojim početjem. Na žalost to ne deluje tako. Veliko bolj učinkovito je, da sledite reku: bolje preventiva kot kurativa. Če živite zdravo, zaužijete dovolj živil in jeste zdravo, svežo hrano, bodo tudi vaša jetra zdrava, brez da se poslužujete posebnih postopkov za čiščenje jeter.

Recent Posts