Čistilne naprave – učinkovitost, kakovost, tradicija


V zadnjih desetletjih se vse bolj zavedamo pomena varovanja okolja in v ta namen so bili že sprejeti številni krepi, s katerimi lahko prispevamo k čistejši naravi. Eden od njih je tudi raba malih čistilnih naprav, ki učinkovito obdelujejo odpadne komunalne vode iz gospodinjstev, ki niso priklopljena na javno kanalizacijo. Zakonodaja namreč zapoveduje, da je treba v objekte, kjer odpadno vodo odvajajo s pomočjo pretočnih greznic, najkasneje do 31. decembra 2021 vgraditi male komunalne čistilne naprave za odvajanje odpadnih voda. To velja na vseh območjih, kjer izgradnja javne kanalizacije ni predvidena ali kjer je priklop nanjo otežen oz. onemogočen.

Pri nakupu malih čistilnih naprav se lahko uveljavlja subvencija eko sklada, pred samo vgradnjo pa je treba dobiti tudi soglasje izvajalca javne službe. Uveljavlja se lahko pravica do znižane okoljske dajatve, če se odpadna voda odvaja v malo komunalno čistilno napravo, saj je odlaganje blata ih čistilnih naprav v naravo ali v javno kanalizacijo prepovedano. Ugodne, kakovostne in visoko zanesljive čistilne naprave ponuja podjetje Cementni izdelki Gorec d.o.o., podjetje z dolgotrajno tradicijo, kjer boste dobili točno tako čistilno napravo, ki jo potrebuje vaše gospodinjstvo. Ponujajo različne modele čistilnih naprav, vse pa zagotavljajo visoko stopnjo čiščenja odpadnih voda, kot jo zahteva zakonodaja.

Čistilne naprave za vsako gospodinjstvo

V podjetju Cementni izdelki Gorec d.o.o. so na voljo različne vrste čistilnih naprav, vse pa se lahko pohvalijo z zanesljivo tehnologijo, majhno porabo energije, brezhibnim delovanjem in učinkovitim čiščenjem odpadne komunalne vode. Gre za moderne in sodobne naprave, narejene iz kvalitetnih materialov, ki dolgoročno prinesejo velike prihranke v vsakem gospodinjstvu. Princip njihovega delovanja je enostaven in ekološko neoporečen. V osnovi ponujajo dve vrsti čistilnih naprav in znotraj tega različne modele, glede na želje in potrebe kupca:

  • Biološka čistilna naprava Solido SMART v betonskem rezervoarju (2 do 10 PE)

Deluje na način enoprostorskega SBR sistema, kar pomeni, da se vsebina naprave istočasno obdeluje v eni posodi. Pozitivna plat tega sistema je zmanjšanje odpadnega mulja in hkrati preprečevanje nastanka neprijetnih vonjav. V čistilni napravi s pomočjo krmilnega sistema poteka 12-urni ciklus, v katerem se rezervoar hkrati uporablja za reaktor in za zalogovnik aktivnega blata. Tako je znotraj posameznega cikla na razpolago celotna prostornina čistilne naprave.

Čiščenje odpadne vode poteka v 4 fazah: prezračevanje, denitrifikacija, sedimentacija in čiščenje odpadne vode. Prezračevanje in mešanje v čistilni napravi potekata s pomočjo dveh cevnih prezračevalcev, pri praznjenju očiščene vode pa je v pomoč cevna črpalka. Zrak za delovanje črpalke dovaja centralni kompresor. Prednosti te čistilne naprave so tiho delovanje, nizki obratovalni stroški, samočistilna zračna črpalka, kompaktna enota v rezervoarju, čistilna naprava pa je primerna za povozne površine in za vgradnjo v podtalnico – mogoče jo je vgraditi v suho in mokro okolje.

  • Biološka čistilna naprava Solido SMART v plastičnem rezervoarju (1 do 8 PE)

Deluje po istem SBR principu v 4 fazah kot čistilna naprava v betonskem rezervoarju. Plastičen rezervoar je kompakten in robusten, vendar vseeno zelo lahek, zato je enostavnejši za manipulacijo. Ker je z njim lažje upravljati, je primernejši za vgraditev na težje dostopnih območjih. Pri tem je pomembna večja pazljivost pri zasipu rezervoarja čistilne naprave – ta se mora zasipati s prodnatim materialom in istočasnim polnjenjem z vodo. Rezervoar omogoča vgradnjo brez betonske podlage in tudi v podtalnico.

  • Biološka čistilna naprava KLARO One v betonskem rezervoarju (3 do 9 PE)

Za razliko od prejšnjih dveh ta čistilna naprava odpadno vodo očisti v samo 3 korakih: obdelava odpadne vode, postopek usedanja aktivnega blata in izčrpavanje očiščene vode. To je mogoče zato, ker je na dveh tretjinah rezervoarja nameščena pregradna stena, zaradi česar črpanje odpadne vode v prekate čistilne naprave ni potrebno. Prav tako ni potrebe, da se aktivno blato vrne v reaktorski del. Deluje po zaprtem sistemu, zato preprečuje uhajanje neželenih vonjav. Je izjemno učinkovita, saj očisti kar do 97 % vse odpadne vode in ustreza vsem zakonodajnim predpisom v zvezi z ravnanjem z odpadnimi vodami. Dosega izjemne rezultate čiščenja z minimalnimi stroški delovanja.

Zakaj izbrati čistilne naprave podjetja Cementni izdelki Gorec d.o.o.?

Podjetje, ki se sicer prvenstveno ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz betona, nudi naprave za čiščenje komunalnih voda, ki ustrezajo vsem certifikatom in standardom za prečiščevanje odpadnih voda. Naprave so izdelane v Nemčiji iz najkvalitetnejših, dolgo obstojnih materialov, zaradi katerih je zagotovljena dolga življenjska doba čistilnih naprav. Pomembna prednost teh čistilnih naprav je tudi ta, da so manjše, a zato nič manj učinkovite, zaradi česar pri njihovi vgradnji ni potreben večji izkop oz. poseg v zemljišče. Tako kot njihova vgradnja je enostavno tudi njihovo upravljanje s pomočjo posebnih krmilnikov. Razlikujejo se glede na količino odpadne vode, ki jo lahko prečistijo, s čimer so primerne za različno velika gospodinjstva.

Podjetje ima dolgoletno tradicijo prodaje čistilnih naprav in tudi lasten laboratorij, v okviru katerega nudijo informativna preizkušanja vzorcev iz čistilnih naprav (kemična potreba po kisiku, pH vrednost ali vsebnost kisika), da se lahko sami prepričate o njihovem brezhibnem delovanju. Nakup te čistilne naprave je dolgoročna naložba, s katero boste prihranili tudi pri stroških, hkrati pa naredili veliko pozitivnega za naravo, ki vas obdaja.

Recent Posts