Civilna poroka – Cena vas lahko preseneti


Eden najlepših dogodkov v življenju je gotovo poroka. Nekateri pari si želijo dvojno poroko. Eno pred matičarjem in drugo pred duhovnikom. Najprej se po navadi par poroči pred matičarjem. To je civilna poroka. Cena pa je zelo različna. Razlikuje se tudi za obred v cerkvi.

Načrtovanje poroke

Naj bo takšna ali drugačna poroka. Načrtovanje je pa vseeno potrebno.

Prvi korak je izbira datuma. Ta je redkokdaj samo naključen. Večina parov načrtuje datum poroke na dan, ki jim nekaj pomeni. Maj je mesec ljubezni. Logično je, da se v maju poroči največ parov.

Naslednji koraki pa so že povsem različni. Nekateri najprej izberejo lokacijo poroke, drugi nakup poročnih prstanov, nekdo drug zopet poročne obleke. In to vse tja do konca. Do poročnega potovanja.

Poroko načrtuje par sam. Ali pa to prepusti staršem. Prijateljem. V zadnjem času pa za to obstajajo tudi posebne službe, ki se ukvarjajo z organizacijo porok.

Poroka je lahko tudi stresen dogodek. Včasih se želje in sredstva ne ujemajo. Včasih pa pristanejo pari tudi vsak na svoji strani reke želja. Ena takih je civilna poroka. Cena lahko poleti v nebo.

Poroka je lahko tudi povsem skromna

Glede na želje para pa je lahko poroka tudi skromen dogodek. In če je skromen, ni nujno tudi, da ni pomemben. Nekaterim parom poroka pomeni zelo veliko. Ne sam obred. Tudi občutek pripadnosti. Sicer tega noben obred ne more nadomestiti, pa vendar. Nekaterim to zelo veliko pomeni. Načrtovanje skromne poroke je tudi veliko lažje. Izbrati datum, matični urad, po potrebi lokalno cerkev in vabila svojim najdražjim. Tudi prstani in obleke so lahko precej skromni. Potem pa samo še slavnostni obed. Glavoboli zaradi milijon stvari, ki bi šle lahko narobe, odpadejo. Sredstva pa v takih primerih sploh niso vprašljiva.

Še najbolj enostavna je izvedba civilne poroke na matičnem uradu v družbi dveh prijateljev, ki se konča na obedu v priljubljenem lokalu z zelo poceni hrano in pijačo. Prstana in obleke pa tu predstavljajo minimalen strošek, če sploh.

Civilna poroka. Cena je odvisna od obreda.

Cene za civilni obred na matičnem uradu po navadi sploh ni. Par se samo dogovori za termin in plača le pristojbino. Pri nas, v Sloveniji, sploh ni nujno, da se par poroči na svojem matičnem uradu. Lokacijo si lahko izberemo čisto po svoje. Dokler se poroka odvija na matičnem uradu ali njegovih podružničnih enotah, je potrebno le plačilo pristojbine. To pa znaša nekaj evrov. Poroko je potrebno prijaviti nekaj tednov prej. Še bolje pa dovolj zgodaj, da se najde še prost datum in ura. Kajti v mesecu maju se nam kaj hitro lahko zgodi, da je že vse zasedeno tudi za nekaj let vnaprej.

V kolikor pa se obred odvija izven prostorov matičnega urada, na lokaciji, ki jo izbere par sam, pa je za to potrebno plačilo. To se giblje nekje od 150€ naprej. Pri takih stvareh po navadi zgornje meje ni. Posebna ali nenavadna civilna poroka. Cena pa nima nobene vloge pri tem.

Cerkvena poroka

Poleg civilne poroke, se nekateri pari odločijo še za cerkveno poroko. Tu pa se cene močno razlikujejo. Med tem, ko se pari nekje lahko poročijo povsem brez prispevka, so drugje cene kar po seznamu cen za storitev. Razlike med posameznimi cerkvami so zelo velike. Tudi znotraj enako izpovednih cerkva se cene razlikujejo. Nad tem nima nihče pregleda. Cerkveni vodje se odločajo po svoji vesti in ne na podlagi pisanih virov. Kar pa sploh ne pomeni, da so potem poroke slabše ali boljše. Obred je točno tak, kot si ga zamisli duhovnik v dogovoru z parom. Lahko je brezplačen in zelo lep. V nasprotju z precenjenim in dolgočasnim duhovnikom. Vendar pari točno vedo, kje so lepi in čustveni obredi, kakršnega si zaslužijo s plačilom ali brez.

Poročno slavje

Po vseh obredih po navadi sledi poročno slavje. To je lahko le skromen obed ali cela ohcet. Tu domišljija in denar nimata meja. Izbira prostora se načrtuje. Predvsem zaradi predhodne rezervacije. Tudi v tem prostoru je možna civilna poroka. Cena pa je enaka ceni, ki se plača za obred izven matičnega urada. To mora biti prav tako predvideno med samo organizacijo dogodka na kraju samem. Če pa se par odloči le za skromen obed, pa niti ni nujno, da se opravi rezervacija prostora. Je pa vseeno dobro. Potem ponudnik vsaj malo poskrbi za slavnostno vzdušje. Kar poroka konec koncev tudi je.

Poročno potovanje

Poročno potovanje načrtuje največkrat par sam. Neredko se zgodi, da tudi svatje poskrbijo za kakšno presenečenje v tej smeri.

So pa znani tudi dogodki, ko so šli prijatelji na počitnice na daljše potovanje. Eden izmed parov pa je med tem organiziral na tem potovanju poroko. Ker danes splet dela čudeže, je tudi organizacija poroke v drugi deželi povsem mogoča. Ta se zapiše v zgodovino para kot nepozaben dogodek. V glavnem se lahko opravi predvsem civilna poroka. Cena in njena izvedba pa je od kraja do kraja različna.

Recent Posts