Črni petek 2020 – kaj pričakovati?


Črni petek je zadnji petek v mesecu novembru,  posvečen velikim popustom, ki v trgovske centre privabijo množice ljudi, ki si želijo kupiti izdelke po čim nižjih cenah. Nekateri ga označujejo kot praznik potrošništva, drugi kot praznik brezglavega nakupovanja, dejstvo pa je, da lahko s premišljenim nakupom na ta dan veliko prihranite. Tako bo tudi na črni petek, oziroma v originalu black friday 2020.

 

Od kot izvira črni petek?

Črni petek izvira iz Združenih držav Amerike. Tam je namreč črni petek dan po Zahvalnem dnevu, ki je eden izmed pomembnejših praznikov v ZDA. Dan po Zahvalnem dnevu je večina delodajalcev svojim zaposlenim omogočila še en prost dan, ki so ga Američani začeli izkoriščati za začetek predprazničnih decembrskih nakupov.

Izraz črni petek se je najprej začel uporabljati v Filadelfiji, kjer je označeval kaotično stanje, ki je na ta dan veljalo v prometu.

Trgovci ta dan obeležujejo kot simbolni dan, ko se njihova prodaja začne obrestovati in ko končno pridejo iz rdečih številk v pozitivne. Na ta dan zato potrošnikom ponujajo izdelke po izredno znižanih cenah.

Kot odgovor fizičnim trgovinam, pa so spletni trgovci ustvarili svoj »črni petek,« imenovan spletni ponedeljek, oziroma cyber Monday (to je ponedeljek po črnem petku). Na ta dan pa smo priča velikim popustov v spletnih trgovinah.

V Sloveniji je ta dan v praksi prisoten šele nekaj let in označuje začet decembrskega nakupovanja in zelo znižane cene izdelkov.

Črni petek 2020 bo 27. 11.

Kaj se splača kupiti na črni petek 2020?

Črni petek, oziroma black Friday 2020 je vsekakor dan, ki se ga splača izkoristiti za nakupe večjih, oziroma dražjih izdelkov, saj so pri teh izdelkih popusti najbolj očitni. Iz izkušenj preteklih let lahko povemo, da v kategorijo očitno znižanih izdelkov vsekakor spadajo majhni in veliki gospodinjski aparati, tehnologija in elektronika, oblačila, obutev ter dekorativni izdelki za dom.

5 osnovnih pravil nakupovanja na black Friday 2020

  1. Pripravite si spisek stvari, ki si jih želite kupiti po nižjih cenah

V medijih, zlasti pa spletnih forumih lahko zaznamo veliko kritik glede brezglavega nakupovanja na črni petek. Res je, da verjetno bolj malo privarčujete, če v voziček zlagate stvari, ki jih ne potrebujete, a jih vzamete, ker so močno znižane in vam bodo morda prišle kdaj prav. Modrost pametnega in racionalnega nakupovanja je, da si prej pripravite nakupovalni listek. Če se boste držali nakupa, ki ste ga vnaprej načrtovali, je prihranek zagotovljen, hkrati pa se izognete brezglavi hoji od trgovine do trgovine. Tako si boste črni petek 2020 lahko zapomnili po uspešnem nakupu.

  1. Kaj lahko počaka do črnega petka?

Čeprav je black friday 2020 še daleč, pa je pametno, da na nakupe na ta dan varčujete že sedaj. Nakupovalni listek, omenjen v prejšnji točki, si tako pripravite že sedaj. Nanj napišite vse stvari, katere imate namen kupiti v letošnjem letu (predvsem stvari, katerih cena je obremenjujoča za vaš proračun). Nato obkrožite tiste, ki jih ne potrebujete v bližnji prihodnosti in lahko z njihovim nakupom počakate do novembra. Če si že nekaj časa želite nov radio, ki trenutno stane 100 €, star pa še vedno deluje, lahko z nakupom novega počakate do črnega petka, ko bo njegova cena najverjetneje znižana. Tako boste za stvar, ki ste jo tako ali tako nameravali kupiti, privarčevali kar nekaj denarja.

  1. Preglejte spletno ponudbo

Črni petek 2020 bo obeležilo veliko trgovin s konkurenčnimi izdelki. V dneh pred črnim petkom zato pozorno spremljajte ponudbo in predvidene popuste v trgovinah, ki prodajajo enak izdelek, kot bi ga vi želeli kupiti, in tako ugotovite, kateri ponudnik bo izdelek ponujal po najnižji ceni. Še zlasti ne pozabite pregled ponudbe na spletu, ki mnogokrat ponujata še večje popuste in širšo ponudbo izdelkov kot določene fizične trgovine.

  1. Naj vas popusti ne zavedejo preveč

Zavedati se morate, da bodo na črni petek 2020 trgovci želeli, da ravno pri njih opravite svoj nakup. Zato bodo izložbe trgovin polepljene z različnimi reklamnimi letaki, ki potrošnike vabijo v njihovo notranjost. Toda bodite pazljivi in naj vas zunanji popusti ne zavedejo. Pred nakupom izdelka še enkrat preverite ali je končna cena izdelka s popustom na črni petek 2020 res nižja od redne cene, po kateri je bil izdelek v prodaji en mesec prej.

  1. Od doma se odpravite dovolj zgodaj

Zadnji nasvet pa vam bo prihranil kar nekaj živcev, ki bi jih lahko izgubili med nakupovanjem na črni petek 2020. V splošnem velja pravilo, da popusti na črni petek začnejo veljati v noči iz četrtka na petek, točno ob polnoči. Določene trgovine svoj delovni čas prilagodijo in ga podaljšajo, kar pomeni, da se zjutraj prej odprejo in zvečer prej zaprejo. Ta podatek je vsekakor vredno upoštevati, če želite opraviti dober nakup, dobiti vse, po kar ste prišli, hkrati pa se gneči izogniti v čim večjem loku. Res je, da ne morete pričakovati, da boste na črni petek sami v trgovini, ki ponuja velike popuste, toda gneči se nekoliko izognete že s tem, da se v trgovske centre odpravite v dopoldanskem času, ko je veliko ljudi v službah. Če pa te možnosti nimate, pa se proti trgovskim centrom odpravite siti in spočiti in pripravljeni na povečano gnečo, saj vas tako le-ta ne bo presenetila in se boste z njo lažje spopadli.

Prednost zgodnjega prihoda v trgovino je tudi ta, da ima trgovina zjutraj še vse izdelke na zalogi, kar za popoldanske ure ni nujno.

Kakšni trendi so za Slovenijo napovedani za black friday 2020?

Black friday, oziroma črni petek v Sloveniji ni prisoten dolgo časa, toda njegov obseg se na naših tleh vsako leto povečuje. Na srečo navdušenje nad črnim petkom še ni preraslo v množično taborjenje pred trgovskimi centri in črni petek, vsaj pri nas, še ni sinonim za brezglavo grabljenje izdelkov s polic in pretepanje za elektronske naprave.

Črni petek 2020 bo vsekakor še en pester dan, ki bo marsikomu omogočil, da si bo lahko privoščil stvar, o kateri sanja že dolgo. Za potrošnike je ideja črnega petka zelo privlačna, vseeno pa moramo pri nakupu ostati zbrani in kupovati preudarno. Le tako se nam bodo nakupi na black Friday 2020 res obrestovali.

Recent Posts