Dan Primoža Trubarja


Ali ste vedeli, da je danes državni praznik? Kdaj točno se je Primož Trubar rodil, ni točno znano. V njegovem času še niso poznali vpisa v matično knjigo rojstev, prav tako so šteli po starem koledarju. Predvideva pa se, da se je rodil  8. junija leta 1508.

Večina Slovencev sploh ne ve za ta praznik, saj ni dela prost dan. Pa vendar gre za enega najbolj pomembnih oseb iz naše zgodovine.

Protestantizem se je začel v 16. stoletju in s to smerjo se je začela oblikovati slovenska književnost. Njen utemeljitelj je bil Primož Trubar. Ta smer je bila izrazito cerkvena. Trubar je bil pisatelj, bil je pridigar, župnik, reformator in luteranec.

Njegovi najbolj pomembni knjigi sta zagotovo Abecednik in Katekizem, ki sta omogočili nadaljnji razvoj slovenske književnosti. Velikokrat so bila njegova dela prepovedana ali pa ostro skritizirana. To ga ni ustavilo, da ne bi napisal še več del.

Primož Trubar je imel rad slovenski jezik in ga je želel širiti. Za knjižni jezik je izbral takratni ljubljanski mestni jezik oz. dolenjsko narečje.

Predsednik države Borut Pahor je danes v predsedniški palači nagovoril obiskovalce in povabljene ter jim čestital ob tem dnevu.

Nedavni prispevki