Delo v Sloveniji je razvrednoteno


Sigurno se boste spomnili zgodbe, ki je pred nekaj meseci zaokrožila po medijih in dvignila kar nekaj prahu in ogorčenja ljudi, na drugi strani pa tudi precej pohval za pogum. Nek slovenski par se je odločil, da bo pustil službo in se bo preživljal le s socialnimi prejemki. Ta dotični par je namreč izračunal, da dobi od države bistveno več, kot če bi bila oba zaposlena. Imata subvencionirano najemnino za stanovanje in subvencioniran vrtec za otroka. Ni jima potrebno plačevati RTV naročnine in dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Po plačilu obveznosti jima še vedno ostane 800 evrov denarja za hrano in življenje.

Pa na drugi strani vzemimo par, ki je zaposlen in oba delata vsak dan za minimalno plačo. Za ta par država nameni bistveno nižje subvencije, morata si sama plačevati dodatno zdravstveno zavarovanje in RTV naročnino. Po plačilu vseh obveznosti tej družini ostane…skoraj nič.

Zanimiv je podatek, da se je število prejemnikov državne socialne pomoči zadnja leta močno povečal, kljub temu, da je bila v Sloveniji rekordna gospodarska rast. Povišala se je denarna socialna pomoč in se nevarno približala višini minimalne plače. Ljudje, zlasti tisti, ki so bili zaposleni in prejemali minimalno plačilo so si izračunali in ugotovili, da se jim enostavno ne splača več delati. Od države dobijo več, če ne delajo. Delo se je razvrednotilo.

Nič ni narobe, če se socialni prejemki višajo, narobe je, da plače zaposlenih pri tem ostajajo enake. Razlika med socialno pomočjo in minimalno plačo v Sloveniji je prenizka. Ljudje se ne želijo in nočejo več vključiti v trg dela. Raje imajo pasivnost in država s socialno politiko to spodbuja.

Socialni sistem v Sloveniji potrebuje korenite spremembe. Trenutni sistem je krivičen. Krivičen vsaj do tistih, ki delajo. Povečuje se število tistih ljudi, ki prejemajo socialno pomoč, hkrati pa delajo na črno. Izračunajte si, da se trenutno splača biti nezaposlen. Najprej od države dobiš socialno podporo, otroške dodatke, občina ti subvencionira vrtec in najemnino za stanovanje. Če se znajdeš in si priden, si brez problema najdeš delo, seveda na črno, za vsaj 5 eur na uro in dodatno na mesec dobiš še vsaj 800 eur neobdavčenega denarja. Se splača? Seveda se in to se žal počne. Sivi trg deluje, država pa to dopušča.

Državna socialna pomoč je prvotno namenjena tistim, ki niso sposobni delati, ne tistim, ki nočejo delati. S trenutnim socialnim sistemom je nekaj hudo narobe, sploh ob podatku, da Slovenija letno uvozi visoko število tuje delovne sile, ki so tu pripravljeni delati za minimalno plačo. Zaradi tega so plače v Sloveniji relativno nizke. Treba je na novo spodbuditi in motivirati neaktivni del delovno sposobnega prebivalstva, da se vključijo nazaj v delovni proces. Delo mora v Sloveniji spet postati vrednota.

Nedavni prispevki