Divje papige uničujejo nasade maka, ker so odvisne od opija


Nekateri kmetje v osrednji Indiji se v zadnjih dneh borijo proti papigam, ki uničujejo njihov celoten pridelek.

Nekatere papige naj bi postale močno odvisne od opija in svojo odvisnost hranijo s pomočjo opija iz makovih nasadov. Papige so se celo naučile prikrito spustiti nad rastline, tako da jih nihče ne opazi in popijejo rastlinski sok iz maka, iz katerega se proizvaja opij.

Video posnetki kažejo kako papige priletijo na nasad maka in kljuvajo v makovo seme, da bi prišle do soka. V nekaterih primerih ptice celo odtrgajo celotno seme stran od stebla in z njim poletijo stran, na varno.

Papige so se naučile, da najprej počakajo, da kmetje naredijo majhne zareze na makovih semenih (To pomaga semenom, da hitreje dozorijo), vendar s tem tudi izpostavijo makov sok, iz katerega se med drugim dela tudi morfij. Papige so se naučile tiho spustiti iz dreves nad polje tako, da jih je zelo težko opaziti.

papige

Kmetje pravijo, da so papige že tako odvisne od opija, da morajo nenehno nadzorovati svoja polja in jih odganjati, sicer bi jim lahko pojedle in uničile celoten pridelek.

Mak opija je sicer ena izmed najstarejših rastlin, ki se je uporabljala in se še uporablja, za medicinske namene. Opiati pridobljeni iz teh rastlin, se že tisočletja uporabljajo za zdravilne kot tudi rekreacijske namene. Danes se med drugim mak uporablja za proizvodnjo dveh najpogostejših zdravil proti hudim bolečinam – morfij in kodein.

Dr. R. S. Chundawat je strokovnjak za opij iz mesta Mandasur in je razložil, da opij deluje na papige na podoben način, kot deluje kava ali čaj na ljudi. Daje jim instantno energijo. Ko papige enkrat to doživijo in občutijo, hitro postanejo odvisne in začnejo iskati načine kako bi zopet prišli do tega občutka. Torej podobno kot pri ljudeh, lahko pride do razvoja odvisnega vedenja, ki v tem primeru škodi tako papigam, kot tudi širši okolici.

Nedavni prispevki