Domači sladoled – triki kuharskih mojstrov za nepozabne okuse!


domači sladoled

Priprava domačega sladoleda sploh ni zahtevna, pravzaprav je ena izmed bolj prijetnih stvari. Ampak, v prvi vrsti je pomembna dobra osnova za pripravo sladoleda.

Ljudje običajno kot osnovo za domači sladoled uporabijo le smetano in sladkor. Sama, sploh pri sladicah zelo rada eksperimentiram. Rada imam sladoled, ki je poln in kremast, zato se za pripravo osnovne kreme ne zadovoljim samo s smetano in sladkorjem.

Na podlagi izkušenj in večkrat doma narejenega sladoleda, prisegam na recept, ki vam ga zaupam v nadaljevanju, še prej pa nekaj besed o osnovni kremi. Za osnovno kremo vedno uporabim rumenjak. Skrivnost rumenjaka je, da odlično izboljša teksturo sladoleda.

Če želite, da ima domači sladoled polnejši okus, morate dodati več rumenjakov in smetane. Obratno, torej če želite, da je domači sladoled nekoliko manj kaloričen, velja da povečate količino mleka in zmanjšate število rumenjakov in  količino smetane.

Tudi pri dodajanju sladkorja se lahko prosto odločate. Običajno je domači sladoled ravno prav sladek, če mu pri izdelavi dodamo nekje 2/3 skodelice sladkorja ali približno 100-150 gramov. Kot predlog lahko sprejmete tudi mojo idejo, da lahko del sladkorja nadomestite z medom in dobili boste fantastično medeno vanilijo.

Sama osnova za domači sladoled ne zahteva predhodnih priprav. Preden se odločite, kakšen okus sladoleda si želite, svetujem, da si zapomnite naslednji namig. Namreč, ko dodajate sladoledni osnovi zmiksano sadje ali sadni pire, ta vsebuje tudi vodo, ki pa bo v zamrzovalniku zmrznila in v sladoledu boste zato imeli ledene kristalčke. Če dodajate čokolado ali oreščke tvegate, da bo zmrznjen domači sladoled bolj podoben zmrznjenemu maslu. Da bi ustvarili neko ravnovesje, prilagodite odstotek mleka in smetane. Ni tako zakomplicirano, kot se sliši. Slednje pomeni, da sladoledu, ki mu dodamo sadje, pri osnovni teksturi upoštevamo razmerje tako, da povečamo količino smetane, pri čemer zmanjšamo količino mleka. Obratno je, če boste osnovni masi dodali oreščke. Ker imajo že oreščki dovolj maščobe, povečajte količino mleka in zmanjšajte vnos smetane. Kot predlog še mogoče ideja, da se k čokoladnemu okusu bolj poda rjavi in ne beli sladkor, zato v osnovni teksturi za domači sladoled uporabite raje rjav sladkor.

In na koncu končno še recept za osnovno kremo. Za začetek v manjši posodi pristavimo polnomastno mleko, v količini približno dva decilitra in pol, dodamo enako količino smetane in sladkor po okusu. Sama dam približno 100 gramov. To mešanico segrejte, nato odstavite in ohladite. Pazite, da zmes ne zavre.

Za nadaljnji korak boste potrebovali posodo, kjer boste zmešali rumenjake. Sama dodam šest rumenjakov. K rumenjakom nato prilijete ohlajeno mešanico. Vse skupaj znova pristavimo na štedilnik in kuhamo približno 10-15 minut pri nizki temperaturi, pri čemer kremo ves čas mešamo.

Na tej osnovi lahko gradite domači sladoled, kakšnega koli okusa si želite. Tej masi lahko dodate pire jagod, borovnice, vaniljev strok, čokolado, karkoli vam je v danem trenutku pač na razpolago. Maso nato vlijete v posodo za sladoled ali kakšno plastično posodo, pokrijemo in damo v zamrzovalnik za vsaj 4 ure ali najbolje je, da ga pustite kar čez noč.

Recent Posts