Domofoni vam omogočajo različne možnosti dostopa


Varnost je glavna prednost, ki nam jo danes nudijo domofoni. Z njimi nismo le seznanjeni, kdo stoji pred našimi vrati, ampak imamo popoln nadzor tudi nad tem, kaj se z vrati dogaja. To nam omogočajo različne možnosti dostopa, ki nam jih nudijo sodobno zasnovani domofoni in s katerimi je naše življenje mirnejše in bolj brezskrbno.

Odločitev, kakšen dostop boste izbrali za vaš dom, zahteva tehten razmislek, saj to bistveno vpliva na končno izbiro domofona. Zato se je potrebno že pred nakupom pozanimati, ali vam domofoni želen način dostopa omogočajo ali ne. Da bo odločitev lažja, smo za vas zbrali nekaj pomembnih informacij o tem, kakšne možnosti dostopa so vam na voljo.

1.     RFID ključki

Domofoni z RFID tehnologijo omogočajo brezžično komunikacijo, za katero se uporabljajo radijski valovi. Da sistem lahko deluje, morajo imeti domofoni vgrajen RFID čitalec, za odpiranje pa potrebujete posebne RFID ključke. Za spremljanje RFID ključkov je potreben poseben računalniški program.

Bistveno je, da imajo nekateri domofoni RFID čitalec že vgrajen, nekateri omogočajo njegovo vgradnjo, tretji pa te možnosti sploh ne dopuščajo. Če si želite svoja vrata odklepati s pomočjo RFID ključkov, potem se je potrebno že pred nakupom dobro pozanimati, ali vam domofoni to možnost tudi omogočajo.

Če boste izbrali domofone Bticino Linea 3000, potem morate vedeti, da vam osnovna avdio in video enota takšnega brezstičnega odpiranja vrat ne dopuščata. Odpiranje z RFID ključki omogoča le naprednejša video enota, v katero je brezstični RFID čitalnik že vgrajen. Ob nakupu v tem primeru prejmete tudi 6 brezstičnih RFID ključkov, ki so v obliki obeska in v različnih barvah.

Pri domofonih Bticino Nova Sfera vam je na voljo poseben modul, v katerem je vgrajen brezstični RFID čitalec ključkov. V tem primeru boste ob nakupu dobili en master ključek, medtem ko se ostali ključki dodajo s pomočjo računalniškega programa in se jih v primeru izgube lahko tudi odstrani. Modul je lahko sestavni del domofonov Nova Sfera ali pa je na vhodu nameščen kot samostojna enota.

Uporaba RFID ključkov je izjemno preprosta. Delujejo na takšen način, da ga le prislonite na domofon in vaša vrata se takoj odklenejo. Vrata ostanejo odklenjena 3 sekunde ali več, saj se to časovno obdobje odklepanja vrat lahko poljubno prilagodi in tudi podaljša. Za vami se vrata avtomatsko zaklenejo, zato ni nobenih skrbi, da bi vrata za vami ostala odklenjena. Kako deluje odklepanje in zaklepanje vrat z RFID ključki, je v veliki meri odvisno tudi od tega, za kakšno električno ključavnico se odločite ali pa jo imate že vgrajeno.

Bistveno je, da domofoni ključke zaznajo tudi na razdalji 2–3 cm, zato ga imate lahko pospravljenega tudi v denarnici ali predalčku svoje torbice. Ker celoten sistem deluje na osnovi radijskih valov, tovrstni RFID ključki za svoje delovanje ne potrebujejo baterij.

RFID ključki za domofone

2.     Ekey čitalec prstnih odtisov

Domofoni s čitalci prstnih odtisov sodijo med najnaprednejše tehnološke rešitve na področju varovanja doma, poleg tega pa delujejo po zelo preprostem principu. Uporabnik ob prvem stiku s čitalcem nanj položi prst, čitalec pa s pomočjo posebne tehnologije prepozna unikaten vzorce posameznikovega odtisa. Na ta način lahko shranite do 99 prstnih odtisov, omogočajo pa vam tudi enostavno upravljanje z do tremi funkcijami (odpiranje vrat ali deaktiviranje alarmne naprave).

Čitalec prstnih vtisov je lahko vgrajen v vseh domofonih Bticino Nova Sfera, lahko pa izbirate med že pripravljenimi paketki avdio in video domofonov, ki imajo čitalec prstnih odtisov že vgrajen. Ekey čitalec prstnih odtisov pa je lahko na vašem vhodu tudi kot samostojni modul in je obvezen, če se odločite za domofone Bticino Linea 3000. Ogledate si ga lahko na spodnji fotografiji.

Zaradi vse večjih potreb po varnosti se je uporaba domofonov s čitalci prstnih odtisov razširila na praktično vsa področja – tudi za varovanje doma. Veliko je k temu pripomoglo tudi to, da so dostopni tudi uporabnikom z nižjim proračunom, vgradnja pa ne prinaša tako velikih stroškov kot pa, na primer, drugi varnostni sistemi.

3.     Tipkovnica – PIN koda

Domofoni vam omogočajo odklepanje vrat tudi s pomočjo tipkovnice in je zelo podobno kot pri RFID čitalcu, le da se v tem primeru za odklepanje vrat programira določena PIN koda. PIN kode se programirajo z računalnikom, lahko pa tudi po posebnem postopku na samih domofonih.

Za vstop je tako potrebno vtipkati programirano PIN kodo, ki je lahko različne glede na osebe, lahko pa ima vsako stanovanje svojo. Vrata se ob vnosu kode odklenejo in ostanejo odklenjena 3 sekunde, pri čemer se to časovno obdobje lahko tudi podaljša. Vrata se za vami avtomatsko zaklenejo v enakem časovnem intervalu, kot ga potrebujejo za odklepanje. Podobno kot pri RFID ključkih je tudi v tem primeru odklepanje in zaklepanje vrat odvisno od izbrane električne ključavnice na vaših vratih.

Modul tipkovnice Sfera je na željo uporabnika lahko že vgrajen v domofon Bticino Nova Sfera, lahko pa je na vhodna vrata nameščen tudi kot samostojni modul z neodvisnim napajanjem.

4.     Mobilni telefoni

Domofoni pa danes omogočajo še naprednejši način dostopa. V primeru, da izberete WiFi notranjo enoto, kot je, na primer, prostoročna notranja enota CLASSE 100X16E WiFi VIDEO, pa lahko odklepate vrata zelo preprosto tudi s pomočjo mobilnega telefona. Na mobilni telefon namestite aplikacijo, ki je na voljo za Android in iOS, in z njo boste lahko odklenili vrata, ne da bi za to potrebovali ključe.

Še več! Aplikacija na mobilnem telefonu vam omogoča, da odklenete vrata tudi, ko vas ni doma. Če imate v avtomobilu Android in iOS povezljivost, potem boste lahko že na poti domov kar iz avtomobila odprli drsna vrata svoje parcele, garažna vrata in na koncu tudi vhodna vrata – in to vse brez uporabe enega samega ključa ali daljinca!

Recent Posts