Drugi val koronavirusa je zelo verjeten


Da bi svet drugi val koronavirusa lahko zajel že v jeseni, poroča CNN, ki se sklicuje na dr. Grega Polanda, profesorja medicine in nalezljivih bolezni na kliniki Mayo. Strokovnjaki glede obnašanja novega koronavirusa še nimajo vseh odgovorov.

Po podatkih Ameriškega centra za preventivo in nadzor bolezni se ljudje običajno okužijo s štirimi poznanimi vrstami koronavirusa, ki so bili identificirani sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja. Znano je, da okužbe s temi virusi vrhunec dosežejo v zimskih mesecih.

Realno je pričakovati, da v poletnih mesecih ne bo pogojev za drugi val epidemije, bolj verjetno pa je, da se bo pojavil v jesenskih ali zimskih mesecih. Poleti je več druženj na prostem, ljudje so več v naravi, prav tako so v poletnih mesecih zaprte šole in fakultete in ni tovrstnih združevanje. A že jeseni se bo položaj spremenil. Šole in fakultete bodo odprte, ljudje pa se bodo v hladnem obdobju leta bolj zadrževali v zaprtih prostorih in to so odlični pogoji za prenašanje virusa.

Na morebitni drugi val pa se mora pripraviti tudi zdravstveni sistem. Za morebitni drugi val je potrebno usposobiti zdravstveno osebje, pa tudi mlade zdravnike predvsem z upravljanjem z ventilatorji.

V zdravstvu se predvsem bojijo hkratnega drugega vala koronavirusa in povečanja števila okužb z gripo. Smrtnost bi bila lahko v tem primeru večja, kot je bila sedaj v prvem valu.

Nedavni prispevki