Država bo dala 200 EUR za dopust, vendar ne vsem državljanom…


Dejstvo je, da je virus COVID-19 v Sloveniji najbolj prizadel dejavnost gostinstva in turizma. Vlada Republike Slovenije je že predstavila smernice za tretji protikoronski paket pomoči, ki ga bodo v predvidoma danes pretresali socialni partnerji in prvič tudi vlada, ki poleg sheme skrajšanega delovnega časa predvideva tudi bone za turizem. Vendar pa, 200 eur za dopust ne bo pripadal vsem državljanom.

Glavni ukrep novega interventnega zakona bo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki naj bi ga bili deležni delodajalci, ki vsaj desetim odstotkom zaposlenim ne bodo mogli nuditi 90% dela.

Novi osnutek paketa predlogov vsebuje tudi napoved o bonih za spodbujanje turizma v Sloveniji oziroma za spodbujanje dodatne potrošnje v slovenskem turizmu. S temi turističnimi boni se ne bo nadomestilo regresa.

bon za turizem

Morda pa je največ zanimanja javnosti požela prav predlagana uvedba bonov oziroma vrednotnic , ki bi jih prejeli slovenski državljani in porabili za domače turistične kapacitete. Višina vrednotnice je še neuradna, a govori se, da bi bila ta v višini 200 eur. Vlada naj bi bone oziroma vrednotnice razdelila vsem državljanom Republike Slovenije, ki so stari vsaj 18 let in so redno zaposleni. Torej ne vsem državljanom, kot se je sprva govorilo. Po poročanju STA tega zneska ne bodo prejeli študenti in brezposelne osebe. Boni naj bi bili veljavni do 31.12.2020 ali pa do 28.2.2021. Vlada predvideva, da bi s takšnim načinom spodbudila domače goste za obisk slovenskih turističnih destinacij. Izračun vlade kaže, da bi s takšnim načinom znižali upad ali ga vsaj ublažili z od 60 do 70 odstotkov na 40 odstotkov. Ukrep vlade bi državo stal okrog 200 milijonov evrov.

Ministrstvo za gospodarstvo pa kot pomoč panogi gostinstva in turizma predlaga podaljšanje ukrepa čakanja na delo še za en mesec, torej do konca meseca junija. Znano je, da država v okviru tega ukrepa v celoti krije 80-odstotno nadomestilo plače zaposlenih.

Nedavni prispevki