Najboljši električni avtomobili so …


Električni avtomobili so vse bolj priljubljeni po vsem svetu. Tovrstni avtomobili za pogon uporabljajo elektromotor namesto navadnega motorja z notranjim izgorevanjem (bencinski ali dizelski motor). Električno energijo črpajo iz baterije v avtu, ki se da večkrat napolniti.

Kako deluje električni avtomobil? Kot klasični avtomobili imajo električni avtomobili motor oziroma elektromotor, ki je nameščen spredaj ali zadaj. Navor se z elektromotorja prenaša brez menjalnika na kolesa. Električni avtomobili nimajo nekaterih delov, ki so pri klasičnih avtomobilih med dražjimi – na primer sklopka in menjalnik. V električnem avtomobilu ne potrebujemo sklopke in menjalnika, saj elektromotor enako dobro deluje v visokem razponu vrtljajev kot v mirovanju.

Električni avtomobili imajo lahko pogon na prvi ali zadnji kolesni par, lahko pa imajo tudi pogon na vsa štiri kolesa. Ker je elektromotor razmeroma majhen, veliko manjši od motorjev v klasičnem avtu, lahko v avto namestijo kar dva elektromotorja, kar omogoča večjo moč in tudi štiri kolesni pogon.

električni avtomobili

Elektromotor v modernih električnih avtomobilih ne upravlja samo funkcije poganjanja vozila, temveč deluje tudi kot generator, prek katerega se električna baterija ob zaviranju znova polni. To je podobno kot v običajnem hibridu. Moč regeneracije pri električnih avtomobilih lahko voznik nastavi sam, ali pa je avtomatsko nastavljeno.

Avtomobili z notranjim izgorevanjem pridobivajo energijo iz bencina ali dizla, električno vozilo pa dobi svojo moč iz velikega paketa baterij. Te so podobne kot pomanjšana različica baterije v vašem mobilnem telefonu.

EV vozila ne uporabljajo ene same baterije kot telefon, temveč uporabljajo paket, ki je sestavljen iz velikega števila posameznih ionskih celic, ki delujejo skupaj.

Električni avtomobili svojo slabost izrazijo pozimi, ko ima vsaka baterija manjšo zmogljivost in doseg. Tako kot je pri mobilnem telefonu v mrazu baterija slabša, je tudi v električnem avtu.

Kakšno razdaljo lahko prevozi električni avtomobil z enim polnjenjem? Tako kot imajo klasični avtomobili različno velike rezervoarje za goriva, imajo tudi električni avtomobili različno zmogljive baterije. Njihova zmogljivost se meri v kilovatnih urah (kWh). Običajni električni avtomobil z močjo motorja 40 kWh bo z enim polnjenjem baterij lahko prevozil 150 kilometrov ali pa tudi več. Zmogljivost in doseg se pri električnih avtomobilih iz generacije v generacijo povečuje.

Trenutno imajo največji doseg Teslini električni avtomobili, vendar tudi drugi ne zaostajajo več veliko. Jaguar I-Pace in Audi E-Tron sta oba primerljiva s Teslinimi modeli. Jaguar je bil celo proglašen za svetovni avtomobil leta 2019.

Polnjenje električnega avtomobila:

Polnilnice lahko delimo kar na tri tipe: na domače, javne in hitre. Polnilniki, ki jih najpogosteje namestite doma ali na delovnem mestu, so 3 kWh “počasne” enote. Najosnovnejši  predstavnik domačih polnilih postaj je kar električna polnilnica, vgrajena v polnilni kabel. Na eni strani je klasičen vtikač za domačo vtičnico, na drugi pa priključek za v avto. Na domu poznamo tudi polnilne postaje, ki jih pritrdimo na steno, vanje pa dovajamo izmenični eno- ali trifazni tok.

Najhitrejše javne polnilne postaje lahko napolnijo EV do 80 % njegovega dosega v samo eni uri.

Zanimivo je, da za zadnjih 20 % polnjenja potrebujemo več časa – zato, da se preprečijo poškodbe baterij. Hitre polnilnice električni avto polnijo z močjo 50, 100 ali 150 kilovatov, počasi pa se pojavljajo tudi 350- kilovatne polnilnice.

Trenutna prednost električnih vozil je tudi to, da so mnoge polnilnice trenutno celo brezplačne. Tudi lokacija polnilnic je pogosto na takšnih mestih, kjer z drugimi avtomobili ne moremo parkirati. Se bo pa to verjetno spremenilo, ko bo število električnih avtomobilov zraslo.

električni avtomobili

Trenutno najbolj aktualni električni avtomobili:

Po oceni svetovno znane oddaje BBC-ja – Top Gear so najboljši električni avtomobili naslednji.

Nissan Leaf. Večina  proizvajalcev običajnih avtomobilov bo svoje prve električne modele šele predstavila, Nissan pa na trg daje že drugo generacijo Nissan Leaf. V Veliki Britaniji je na primer Nissanov model po prodaji prehitel vse ostale modele drugih proizvajalcev. Ta električni avtomobil je znan predvsem po svojih zvestih strankah. Všeč so jim majhni stroški, priročnost polnjenja doma, tihost in preprosta praktičnost.

Tesla Model X. ti električni avtomobili niso poceni in niso običajni SUV, ampak temeljito zmogljiv družinski karavan. Trenutno sta na voljo dve različici, Long Range za 94.844 evrov in različica Performance za 111.113 evrov. Obe sta zelo zmogljivi. Tehtata le 2.500 kilogramov. Long Range lahko doseže 100 kilometrov na uro v 4,4 sekunde, medtem ko Performance lahko to naredi v 2,7 sekunde. Oba zatrjujeta, da lahko s polno energijo prevozita 482 km.

Hyundai lonic Electric. Električni avtomobil poganja svoja zadnja kolesa s 96 kilovatnim električnim motorjem. V načinu Eco in Normal doseže 100 kilometrov na uro v 10,2 sekunde. Največji domet je 280 km. Izbirate lahko med dvema različicama: navadnim hibridom in različico vtičnikov. Standardni hibrid je na voljo že zdaj, cene pa se začnejo pri 22.933 evrov.

Renault Zoe. Simpatičen renault, ki pa ni za vsakogar. Ni zelo močan, tudi doseg ni največji. Vendar je zelo primeren za redno uporabo v mestih. Primeren avto za vaše prvo električno vozilo. Tudi cene so ugodne, ima pa Renault to posebnost, da plačate tudi za najem baterije, kar je to dodaten mesečni strošek.

BMW i3. Predstavili so ga že pred leti, vozil ga je James Bond. Še vedno izgleda futuristično. Nova generacija imam močan motor 170hp in  največji navor 83 kilogramov do 100 km/h rabi 7,3 sekunde. Uradni domet je 300 km, v realnem svetu manj.

Audi e-Tron. Ni videti kot električni avtomobil. Gre za zelo običajen audi. To je električni avtomobil, ki je enak avtomobilom z notranjim izgorevanjem, le da ima električni pogon. Namenjen je tistim, ki imajo radi športna terenska vozila, pa bi radi preizkusili tak avto v električni različici, ki ga odlikuje kakovostna Audijeva izdelava. Ima domet 399 km. Kupite ga lahko od 68623 evrov naprej.

Hyundai Kona Electric. Na voljo je v dveh različicah, obe sta enaki, razen baterije. Različica 1 je “standardni obseg” in ima doseg 300 km in stane do 28.700 evrov. Druga različica pa je baterija na dolge obsege in ima doseg več kot 482 km.

Tesla Model S. Najhitrejši Model S, ima pospešek do 100km/h v manj kot 2,5 sekunde, še počasnejši in cenejši pa to stori v 4,2 sekunde. Z enim polnjenjem pride več kot 482 km. Cene znašajo nekaj manj kot 91734 evrov za osnovni 75D, vse do 130000 evrov za P100D.

Jaguar I-Pace. Uporablja dva elektromotorja za stalni štirikolesni pogon. 100 km/h doseže v 4,5 sekunde najvišja hitrost pa je 200 kilometrov na uro. Začetna cena je 67081 evrov.

Tesla Model 3. Na voljo sta dve možnosti: enomotorni, ki ima pogon na zadnja kolesa in ponuja 418 km dosega in 5,6 sekunde do 100km/h. Začetna cena je 32.350 evrov. Druga možnost je električni avtomobil z dvema motorjema, ki ima pogona na vsa kolesa in ima baterijo z daljšim dosegom, kar omogoča da prevozi 498 km. Cene tega modela se začenjajo pri 38.200 dolarjih, za dodatnih 10.200 evrov pa dobite različico, ki pride do 100 km/h v 3,3 sekunde in ima končno hitrost 250 km/h na uro ter boljše zavore.

Nedavni prispevki