Epiduralna je za reve!


Če živite v Sloveniji ali pa v kakšni drugi državi, ki spada med tako imenovane razvitejše, potem ste gotovo že slišali za epiduralno analgezijo. Zloglasna epiduralna, ki so se je pred leti posluževale le redke ženske, je postala veliko lažje dostopna in po mojem mnenju najdeš le še redke, ki se zanjo ne odločijo!

No, pri meni ni bilo tako. Zavestno sem se odločila, da jo zavrnem – že iz radovednosti, kako je roditi naravno! Če so vse ženske skozi zgodovino rojevale brez epiduralne, zakaj to ne bi uspelo tudi meni? Iskreno priznam tudi naslednje: če bi rodila z epiduralno, se ne bi počutila tako močno, kot se. Ponosna sem na to, da sem rodila naravno, pa čeprav se marsikatera začudi, ko jo povem kaj več o tem …

Super možnost, ko gre za zdravje ali celo življenje, vendar …

Preden me kot pisko članka kdo napade, kako si upam trditi, da je epiduralna za reve, naj pojasnim, da nisem proti njej. Podpiram jo v primerih, kadar gre za zdravje mamice in otroka, kadar mamica iz najrazličnejših vzrokov ni sposobna roditi brez nje ali v katerih koli tretjih primerih, ko je ogroženo zdravje ali celo življenje.

Nikakor pa ne morem razumeti, da se mlada in povsem zdrava ženska v povprečni telesni pripravljenosti že mesece prej odloči, da bo vzela epiduralno, ker pač »ne more trpeti bolečine«.

Dojenček

Pustimo ob strani statistične podatke, ki pravijo, da je epiduralna analgezija v večini primerov varna tako za mamico kot otroka, seveda pa obstajajo tveganja, kot so večja verjetnost zastoja poroda in s tem vakuumski porod, morebiten daljši porod, nenaden padec materinega krvnega tlaka (pomanjkanje kisika za otroka), nekatere porodnice med porodom ne čutijo nog, imajo hude glavobole, bruhajo … Med vbrizgavanjem protibolečinske mešanice lahko pride do trenja med hrbteničnimi sklepi, bolečine v spodnjem delu hrbta pa lahko zaradi tega trajajo tudi še pol leta po porodu. Obstaja tudi možnost nevroloških težav, torej mrtvičenje v nogah ali celo trajna poškodba živcev, ob tem pa lahko epiduralna vpliva tudi na dojenčka, na primer na njegovo zaspanost, nezmožnost sesanja, šibko mišično moč, slabe reflekse … Ja, o vsem tem bi se dalo razglabljati, ampak, kot rečeno, to ni moj namen.

Že po hodnikih kričijo, da hočejo epiduralno

Vsekakor je prav, da je epiduralna na voljo, kadar se z njeno pomočjo izognemo ogrožanju življenja ali zdravja. Nikakor pa nisem za to, da je ta možnost postala široko dostopna prav vsem nosečnicam, ki so v tem obdobju še posebej muhaste, zahtevne, čustveno labilne … Ne boste verjeli, kakšne zahteve imajo nekatere!

Ko sem s popadki prišla v porodnišnico, me je porodničar najprej vprašal, če je na mojem seznamu porodnih želja tudi epiduralna. Najprej sem ga samo začudeno pogledala, saj sem menila, da se zanjo odloči na primer vsaka deseta ženska. Pa sem se očitno krepko zmotila! Vprašanje je ponovil in me spraševal, ali sem res prepričana o svoji odločitvi. Ne bi namreč rad videl, da bi v porodni sobi kričala, da želim epiduralno, saj nekatere že na hodniku vikajo in krikajo samo o tem! O, moj bog.

Ne le to, že v tednih pred porodom so me prijateljice, sodelavke in znanke v glavnem spraševale samo o tem. In me začudeno gledale, ko sem jim dejala, da o možnosti epiduralne sploh nisem pomislila. Naj to mešanico raje hranijo za katero, ki jo res potrebuje, sem si mislila, jaz bom že preživela tiste bolečine. Ko sem se pošalila, da še noben otrok ni ostal notri, so si velikokrat samo zamrmrale nekaj v smislu: »Boš že videla, še žal ti bo, da si se odločila za naraven porod …« Res? Komaj čakam, da vidim, kako bo!

Bolečina je lahko osvobajajoča

In moja izkušnja? Ja, odločila sem se za naraven porod in preživela! Ne le to, bolelo je naravnost peklensko, ampak neskončno sem vesela, da sem to doživela in preživela v takšnem vzdušju, kot sem. Takšne bolečine nisem doživela nikoli prej in nikoli kasneje in ni mi žal. Mogoče tega kdo ne more razumeti, češ zakaj si ne bi lajšala bolečin, če ima to možnost, ampak … Težko je to pojasniti z besedami. Občutki, ko se v polni zavesti zavedaš, da si rodila zdravega otroka, da je tvoje na videz šibko telo sposobno nečesa takega in da je tvoja psiha dala to ‘čez’, so nepopisni.

To je bila odlična popotnica za moje nadaljnje življenje, za prve trenutke z dojenčkom in vse dni, ki so sledili – z vsemi vzponi in padci. Seveda moram pohvaliti babico, ki me je ves čas spodbujala in dajala napotke, pa partnerja, ki je bil v tistih trenutkih ob meni. Brez njega se ne bi počutila tako, kot sem se – v trenutkih med popadki sem celo uspela povedati kakšen kratek vic ali pa se pošaliti na svoj račun, medtem ko sta partner in babica pila kavico …  Vzdušje je bilo torej celo zabavno, čeprav je bilo potrebnih par šivov … Od mene je šlo vse – jok in smeh v enem, skratka, burno, intenzivno, neverjetno boleče, a hkrati tudi neverjetno osvobajajoče in očiščujoče zlasti v psihičnem smislu.

In epiduralna? Niti v najhujših bolečinah nisem pomislila na njo. Seveda bi bilo takrat zanjo itak že prepozno, ampak niti za trenutek mi bilo žal, da sem se tako odločila. Skratka, epiduralna na mojem seznamu dejansko ne obstaja in tako bo ostalo tudi naprej. Če se odločim še za enega otroka, ostajam pri istem.

Zdaj sem še bolj prepričana, da sem se odločila prav

Vsem mamice, ki me obsojate, pa sporočam naslednje: nikar, tudi jaz ne obsojam vas osebno. Vsaka naj živi tako, kot ji paše, zagotovo pa bi se marsikatera strinjala z menoj, da je tudi v zdravstvu to ‘preseravanje’ prišlo že predaleč. Vsa čast zdravnikom, ki morajo dan za dnem in noč za nočjo poslušati tarnanje, nemogoče zahteve, grožnje … Zaslužijo si res visoke plače!

Epiduralna analgezija je v našem svetu postala za moje pojme preprosto preveč široko dostopna. Prav je, da obstaja in da nekomu reši življenje, ni pa prav, da jo množično izkoriščamo zgolj zato, ker nas je na primer strah bolečine. Človek v življenju doživi in pretrpi marsikaj … Neverjetno se zna prilagoditi in njegovo telo je resnično čudež. Tudi rojevanje je zame čudež in hvaležna sem, da je moj otrok zdrav in lahko uživa takšno otroštvo, kot si ga nedolžno bitje tudi zasluži …

In še kratek ter dobronameren nasvet za vse, ki se še odločate o tem, kako bi rodile: vaše telo je sposobno veliko več, kot menite same! Zaupajte mu, vaše telo je del narave in dobro ve, kaj počne. Seveda pa zaupajte tudi babicam, poslušajte jih in upoštevajte njihova navodila. Če bodo rekle, da ne smete dihati tako globoko, jih ubogajte, čeprav je to takrat težko.

Pa srečno vsem, ki se veselite rojstva svojega otročka!

Nedavni prispevki