Evropska unija in Japonska sta ustvarili največje prosto trgovinsko območje na svetu


Skoraj vse carinske tarife med Evropsko unijo in Japonsko so bile odstranjene. S tem bodo evropska podjetja vsako leto prihranila približno milijardo evrov.

Trgovinski sporazum med EU in Japonska je stopil v veljavo danes, 1. februarja. Zajema 635 milijonov ljudi in skoraj tretjino celotnega svetovnega gospodarstva. Poimenovan je bil kot največji svetovni sporazum o prosti trgovini in odpravlja skoraj vse tarife na kmetijske ter industrijske izdelke in odpira storitveni sektor ter javna naročila. Prav tako se ukvarja z odpravo ne tarifnih trgovinskih ovir.

Poudarki dogovora

  • Japonsko bo odstranila dajatve za 97 odstotkov vsega blaga, ki ga uvozi iz Evropske unije
  • Odprt dostop do japonskega trga bo evropskim podjetje letno prihranil milijardo evrov v dajatvah
  • Evropska unija bo odstranila dajatve za 99 odstotkov vsega blaga, ki ga uvozi iz Japonske
  • V avtomobilski industriji bo EU odstranila dajatve v okviru sedem letnega tranzicijskega obdobja
  • Obe gospodarstvi bosta odprli svoj storitveni sektor, vključno s finančnimi storitvami, e-trgovanjem, telekomunikacijskimi storitvami in prevozom
  • To je prvi trgovinski sporazum, ki vključuje tudi obveze iz pariškega podnebnega dogovora
  • Dokument prav tako obravnava trajnostni razvoj in določa standarde za varovanje delavcev, okolja in potrošnikov

trgovinski sporazum

Zaščita blagovnih znamk

Predsednik Evropske komisije je poudaril, da sporazum daje potrošnikom več izbire in nižje cene, skrbi za zaščito blagovnih znamk tako v Evropski uniji kot tudi na Japonskem, daje možnost majhnim podjetjem, da začnejo poslovati na popolnoma novem trgu in zmanjšuje stroške podjetjem.

Trgovinske skupine so prav tako pozdravile nov sporazum. Predsednik BusinessEurope je povedal, da je takšen sporazum popoln primer, da je gradnja mostov boljša kot gradnja zidov. Medtem ko se protekcionizem po svetu povečuje sta Evropska unija in Japonska svetu pokazali, da sta še vedno odprti za sodobno trgovino, ki temelji na spoštovanju pravil.

Kolikšna je izmenjava dobrin med EU in Japonsko?

Japonska je drugi največji trgovski partner Evropske unije v Aziji. EU podjetja na Japonsko vsako leto izvozijo približno 58 milijard evrov dobrin in storitve v vrednosti 28 milijard evrov. EU predvideva, da se bo zaradi sporazuma izvoz dobrin povečal za 13 odstotkov. Japonska v EU izvozi 69 milijard evrov dobrin in 18 milijard evrov storitev na leto.

Kako smo prišli do tukaj in kaj sledi?

EU in Japonska sta pričeli pogajanja o trgovinskem sporazumu leta 2013. EU parlament in japonski parlament sta sporazum odobrila lani, potem ko sta obe strani zaključili pogajanja decembra leta 2017.

EU in Japonska nadaljujeta s pogajanji o zaščiti naložb in upata, da bosta dogovor dosegli čim prej.

Nedavni prispevki