Glivice na nohtih so lahko zelo resen problem! Ne ignorirajte jih.


Naše nohte lahko okužijo različne vrste glivic in prav vse so trdovratne. Med najbolj razširjenimi  so dermatofiti, ki povzročajo okužbo kože med prsti na stopalih ter na podplatu. Hranijo se s sestavnim delom nohta, to je roževino. Glivice na nohtih se odlično počutijo v vlažnem okolju stopal, zato se tudi dobro razmnožujejo.

Glivice na nohtih spreminjajo strukturo nohta. Navadno se okužba začne pri enem nohtu, najpogosteje na palcu stopala. Napredovanje okužbe je počasno, navadno traja v letih, ampak dlje ko odlašamo z zdravljenjem, več nohtov bo prizadetih.

Glivice na nohtih povzročijo, da noht postane zadebeljen, zaradi okužbe pa se noht rumenkasto obarva. Sčasoma noht postaja vse bolj lomljiv, ob daljši nezdravljeni okužbi pa se obarva rjavkasto in se prične ločevati od svoje podlage oziroma noht odstopi. Noht postane neprijetnega videza, ampak ne gre le za estetski problem, gre za obolenje, ki od nas zahteva pregled pri zdravniku ali farmacevtu. Zdravljenje je še kako pomembno, saj se glivice rade širijo naprej, prav tako pa se rade ponavljajo.

Zdravljenje glivičnih okužb

Glivice na nohtih zahtevajo dolgotrajno zdravljenje. Dolgotrajno zato, ker nohti na nogah rastejo počasneje. Traja kar eno leto, da noht na palcu stopala zraste po celi dolžini. Predvsem pri zdravljenju glivičnih okužb nohtov se soočamo s pomembno težavo. Okužba se dogaja znotraj nohta, zato mora zdravilna učinkovina prehajati v noht. V kolikor je glivična okuženost nohta manjša, se le-ta zdravi z lakom, zdravilom, ki vsebuje protiglivične sestavine. Glivice na nohtih uspešno zdravimo z zdravili, kjer zdravilo lahko prodre v noht. Razne protiglivične kreme ali protiglivični geli pri zdravljenju, niso učinkoviti.

Glivice na nohtih, ko je prizadeta velika površina nohta, zdravimo s tabletami, ta zdravila pa lahko celo negativno vplivajo na delovanje jeter. Za ta način zdravljenja se ponavadi ne odločajo pri starejših osebah.

In kaj za preventivo lahko storite sami?

Glivice rastejo v temnem in predvsem vlažnem okolju. Za preventivo lahko poskrbite sami predvsem z redno higieno in čiščenjem konic nohtov. S tem boste preprečili rast glivic. Po vsakem tuširanju si noge obrišite do suhega, prav tako kožo med prsti. Nohtov ne pristrizite preveč, v vsakem primeru pa naj bodo nohti pristriženi naravnost. Odstranite zadebeljene dele nohta. Pripomočke za striženje nato dezinficirajte.

Če se vam noge močno potijo, večkrat na dan zamenjajte nogavice. Od obuval izbirajte samo takšna, ki so narejena iz naravnih materialov in niso tesna. Po domače bi rekli, izberite obuvalo, ki »diha« in se noga ne bo prekomerno potila. Izogibajte se temu, da bi nosili tujo obutev ali izposojeno, na primer drsalke, čevlje na kegljišču ali smučarske čevlje. Kjer je veliko ljudi, na primer na bazenih, savnah, garderobah, ne hodite bosi.

Nedavni prispevki