5 načinov, kako granatno jabolko vključiti v svoj vsakdanji jedilnik


Granatno jabolko že od nekdaj velja za čudežni sadež. V ljudskem izročilu je celo prisotno v vlogi sadeža, zaradi katerega sta bila Adam in Eva izgnana iz raja. Vlogo kralja med sadeži si je zagotovo prislužil s svojim zanimivim izgledom in bogato sredico, polno vitaminov. Ker ima veliko snovi, ki pomagajo graditi naš imunski sistem, ga je smiselno vključiti v vsakodnevno prehrano. Zato vam predstavljamo 5 načinov, kako lahko granatno jabolko uporabite v svojem vsakdanjiku.

  • Solata

Solata z granatnim jabolkom je odlična rešitev za malico, ki si jo pripravite doma, ali pa kot dodatek pri kosilu. Kombinacija kislo sladkega okusa, ji da namreč gurmanski pridih, hkrati pa koščice granatnega jabolka naredijo lep kontrast, tako da je solata tudi estetsko zelo privlačna. Tako boste na enostaven način v svoje telo vnesli veliko vitaminov, predvsem C in B2.

Veliko ljudi granatno jabolko uporabi v kombinaciji z zeleno solato, kot je na primer ledenka. Nekateri pa ga imajo raje v kombinaciji z rdečo papriko. Ne glede na to, za katero koli vrsto solate z granatnim jabolkom se odločite, bo njena priprava zelo enostavna. Enostavno jo očistite, narežete in operete solato, jo ustrezno začinite s kisom, oljem, česnom in soljo, dobro premešajte in dodajte zrnca granatnega jabolka. Lahko dodate še kakšna semena, ki vsebujejo visok delež vlaknin, koščke popečenega kruha ali kak drug dodatek po želji, ki bo solato naredil še bolj pestro, okusno in hranljivo.

Granatno jabolko

  • Domač sadni jogurt

Ena izmed zelo priljubljenih oblik uživanja granatnega jabolka je v kombinaciji z navadnim jogurtom, kar si lahko enostavno pripravite v domači kuhinji. Granatno jabolko morate najprej olupiti, kar vam lahko vzame nekoliko več časa in potrpežljivosti, saj je njegova zgradba nekoliko zapletena. Toda trud bo zagotovo poplačan, ko boste uživali v njegovem odličnem okusu.

Granatno jabolko najlažje olupite tako, da najprej odstranimo spodnji in zgornji del njegove skorje ter sadež narežemo na 4 enake dele. Nato vse skupaj damo v posodo z vodo, v kateri ročno ločujemo zrnca od lupine. Zaradi svoje gostote, bodo zrnca potonila na dno, lupina pa bo plavala na vodni površini. Tak način ločevanja zrn od lupine ni le enostaven, temveč tudi celo čist, saj se z njim izognemo škropljenju sadeža po celotni kuhinji.

Ko imamo zbrana očiščena zrna, jih enostavno zmešamo skupaj s katerimkoli jogurtom, njihov okus pa bo najboljše prišel do izraza, če uporabite navaden jogurt. Po želji lahko dodate še kakšne dodatke in že lahko uživate v zdravi, doma pripravljeni malici.

  • Sok

Če imate doma sokovnik, lahko granatno jabolko uporabite tudi za sveže izstisnjen sok, poln vitaminov. Granatno jabolko je namreč že od nekdaj veljal za poosebljen vir zdravja. Vsebuje tudi visoke vrednosti antioksidantov, z rednim uživanjem granatnega jabolka pa lahko stopite tudi v boj proti odvečnim kilogramom.

Sok iz granatnega jabolka lahko pripravite s pomočjo sokovnika, ali pa ga ročno iztisnete. Lahko izdelate 100 % naravni sok iz granatnega jabolka, ali pa se odločite za kombinacije z drugimi sadeži ali celo določeno zelenjavo. Nekateri granatno jabolko vključijo tudi v svoj vsakodnevni smuti. Vsekakor vam pri kombinacijah z granatnim jabolkom pušča prosto pot, saj se odlično znajde tako v kombinaciji s sadjem, kot tudi z zelenjavo.

Glavna prednost doma pripravljenega soka in smutija pa ni le v sveže izstisnjenem soku, temveč tudi to, da vaš napitek nima dodanega sladkorja. Kot zanimivost pa naj dodamo, da se sirup granatnega jabolka uporablja tudi v svetovno znanem koktajlu Grenadyne.

  • Omake

Da je granatno jabolko zelo zanimiv in pomemben sadež dokazuje tudi to, da je po njem poimenovano mesto v Španiji – Granada. Zato ni čudno, da svojega mesta ni našel le v preprostih malicah, solatah in napitkih, ampak so tudi kuharji prepoznali njegovo vrednost in ga začeli vključevati v različne omake. Najbolj znana je uporaba omake z granatnim jabolkom kot priloga račjim prsim. Priprava omake pa tako kot vse ostale jedi z granatnim jabolkom, zelo enostavna, saj v ponev, v kateri so se prej pekle račje prsi, vlijemo sok granatnega jabolka in kuhamo, da se ostanki pečenja in sok dobro prepojijo, nato pa dodamo še zrna granatnega jabolka, začimbe in polijemo po mamljivo zapečenih račjih prsih.

  • Džem

Za konec pa verjetno ni presenetljivo, da se granatno jabolko lahko uporablja tudi kot džem. Ker je danes mogoče že praktično vso sadje spremeniti v okusno marmelado ali džem, ni ta rajski sadež nobena izjema. Priprava je enaka kot pri vseh ostalih marmeladah in džemih, ravno tako pa se lahko odločite ali boste džemu dodali sladkor ali ne.

Granatno jabolko si je skozi zgodovino tako v vsakdanjem pogovoru, kakor tudi v kuhinji, priboril vlogo rajskega sadeža. Na Kitajskem in v Stari Grčiji je celo predstavljal simbol plodnosti. Zaradi njegove hranilne vrednosti in vsebnosti vitaminov pa je pomembno mesto ohranil tudi v sodobni kuhinji. Predstavlja namreč enostaven in okusen način vnosa potrebnih hranil in vitaminov v telo. Zato se potrudimo in ga pogosteje vključimo v vsakdanji jedilnik.

Nedavni prispevki