Grozljiv umor 13-letne deklice


V Iranu se je minuli četrtek zgodila še ena v nizu mnogih tragedij. Nedvomno pa si zasluži najhujšo obsodbo. Iz razloga časti družine je oče svojo hčer, staro 13 let, brutalno obglavil medtem ko je ona spala.

Romina Ashrafi si ni želela drugega kot živeti s svojim, sicer veliko starejšim izbrancem, starim 35 let. Družina je nasprotovala njuni zvezi in je ni odobravala. Strogo proti je bila tudi njuni poroki. Ker pa si je par želel biti skupaj in se poročiti, sta pobegnila. Kmalu so ju policisti izsledili in Romino prisilili, da se je vrnila domov, čeprav je policistom povedala, da se boji za svoje življenje.

Rominin strah za njeno življenje ni bil zaman. Ker je, ravnala v nasprotju z voljo očeta, je s tem prekršila pravila in osramotila družino. Romino je v četrtek zvečer oče grobo napadel in obglavil s srpom ter se nato predal policiji ter se pri tem skliceval na to, da jo je ubil, ker je osramotila družino. Policija je očeta zaradi kriminalnega dejanja aretirala, vendar pa mu po islamskemu šeriatskemu pravu za umor iz razloga časti družine grozi le do 10 let zapora.

Umor je že obsodila tudi organizacija Amnesty International. Iranske oblasti pozivajo, da odpravijo nekaznovanost nasilja nad ženskami.

Romina ni ne prva in verjetno tudi ne zadnja žrtev umora iz časti. Najpogostejši razlogi takšnih umorov so, če žrtev zavrne zakonsko zvezo, je bila posiljena ali je imela spolne odnose (četudi samo domnevne) zunaj zakonske zveze. Razlogi so tudi v neposlušnosti žrtve ali zgolj zaradi neprimernega vedenja. Gre za banalne razloge, zaradi katerih je umrlo že veliko žensk in deklic. Znano je, da je v Iranu nasilje nad ženskami močno prisotno.

Iran je bil že več desetkrat s strani Združenih narodov obsojen kršenja človekovih pravic, na kršitve pa vseskozi opozarja tudi Amnesty International. Gre za družben problem, ki ga je potrebno resno reševati.

Nedavni prispevki