Havajski parlament predlaga prepoved prodaje cigaret vsem mlajšim od 100 let


Havajska zakonodajna oblast predlaga postopno zviševanje najnižje starosti za nakup cigaret, kar bi slej ko prej privedlo do praktične prepovedi nakupa cigaret za večino državljanov.

Poslanec Richard Creagan iz Demokratične stranke je predlagal zakonodajo, s katero bi Havaji postali prva zvezna država v Združenih državah Amerike, ki bi prepovedala prodaja cigaret vsem mlajšim od 100 let, kar bi dejansko pomenilo, da velika večina prebivalcev več ne bi mogla zakonito kupiti cigarete.

Po tem zakonu bi se sprva najnižja starost zvišala na 30 let do leta 2020, 40 let do 20121, 50 let do 2022, 60 let do 2023 in 100 let v letu 2024.

Ukrep ne bi veljal za elektronske cigarete, cigare ali tobak za žvečenje.

havaji

Poslanec Creagan je kot razlog za svoj predlog navedel, da so davki in drugi predpisi zmanjšali uporabo tobačnih izdelkov, vendar niso popolnoma odstranili problema uporabe tobačnih izdelkov.

Meni, da trenutno obstaja skupina ljudi, ki je od tobaka močno odvisna in zasužnjena s strani tobačni industriji, kateri je v interesu, da ljudje še zmeraj uporabljajo njihove izdelke. Tobačna podjetja prodajajo močno zasvojil izdelek, ki ima tudi smrtonosne posledice za zdravje uporabnikov.

Creagan je povedal, da je sam začel kaditi že kot mladenič in je to delal redno na začetku svoje zdravniške kariere. Meni, da je država dolžna varovati interese javnega zdravja. Povedal je, da je tobak bolj smrtonosen in bolj nevaren kot marsikatero zdravilo na recept in povzroča večje stopnje odvisnosti.

Meni, da bi s tem zakonom pomagali ljudem se osvoboditi svojih odvisnosti in jim omogočili boljše življenje. Zakonodajalci imajo dolžnost sprejemati zakone, ki rešujejo človeška življenja. Creagan je rekel, da če ne prepovejo cigaret, potem sami pomagajo pri ubijanju ljudi.

Havajki državni zbor bo glasoval o zakonu v prihodnjem tednu. Havaji so ena izmed redkih zveznih držav ZDA, ki ne dovolijo prodaje cigaret mlajšim od 21 let.

Nedavni prispevki