Testenine so italijanska klasika, nepogrešljiva tudi v slovenskih domovih, saj za pripravo niso zahtevne, poleg tega so tudi zelo hitro kuhane. Če temu dodamo še nekaj top receptov za hitre omake za testenine, pa smo sploh zadeli v polno!
Ko boste torej naslednjič v stiski s časom ali preprosto preutrujeni, da bi si vzeli eno uro za pripravo kosila, posezite po naših nasvetih. Hitre omake za testenine so namreč narejene iz le nekaj sestavin, največkrat takšnih, ki jih imate ves čas v hladilniku, poleg tega za pripravo res ne bodo vzele veliko časa – od 15 minut do pol ure.
Vsaka omaka ustreza točno določeni vrsti testenin
Italijani so mojstri v pripravi testenin in njihovih dodatkov. Poznajo okoli 600 različnih oblik testenin, med katerimi so bolj znani špageti, makaroni, peresniki, metuljčki, široki rezanci, svedri, lazanje, tortelini … Ne le to, vse hitre omake za testenine se ne podajo vsem vrstam testenin, ampak vsaka omaka ustreza točno določeni vrsti. Kljub temu ne bo nič narobe, če boste pripravili špagete z zelenjavno omako ali pa mesne peresnike. Pomembno je zlasti to, da uživate – tako pri kuhanju kot preizkušanju vaših specialitet. Če ste ljubitelj testenin, dobro veste, da se recepti za hitre omake za testenine pišejo kar sami od sebe, poznati morate le nekaj osnovnih sestavin in kombinacij, s katerimi preprosto ne morete zgrešiti.
Preizkusite torej naslednje recepte za hitre omake za testenine, dodajte jim svojo najljubšo začimbo, morda kaj odvzemite … Priredite jih po svojem okusu in videli boste, da lahko tudi vi postanete pravi kuharski mojster, saj so testenine resnično ena najpreprostejših jedi za pripravo. Če jim dodajamo najrazličnejše hitre omake, se jih nikoli ne naveličamo.
Osnovna pravila za hitre omake za testenine
V italijanski kuhinji boste zelo pogosto zasledili naslednje sestavine: paradižnik, bazilika in druge mediteranske začimbe, oljčno olje, česen, mocarela, parmezan za po vrhu … To so nekatere osnove za hitre omake za testenine.
Zanimivo je, da nekateri osnovi za domala vse hitre omake za testenine dodajo česen, ki omaki da značilen priokus. Sesekljan česen prepražijo na oljčnem olju, potem pa postopoma dodajajo preostale sestavine. Med kuhanjem omake skuhajo še testenine, ki jih je treba takoj po koncu kuhanja preliti z mrzlo vodo. Tako se proces kuhanja zaustavi, testenina pa ohrani svojo teksturo in ravno pravšnjo trdoto – seveda jih boste skuhali ravno toliko, kot vam je najbolj všeč.
Spet drugi hitre omake za testenine grobo razdelijo v dve skupini – ene so na osnovi paradižnika, druge pa na osnovi smetane. Ti dve sestavini lahko uporabite na ogromno načinov, dodajate jima številne različne sestavine od mesa do tune in morskih sadežev, šunke, pršuta, gob, pa seveda različne vrste zelenjave, sirov in zelišč. Če vam je všeč hrustljava skorjica na vrhu, lahko pripravite tudi gratinirane testenine, ki se po kuhanju in dodajanju omake ter sira popečejo še v pečici. Skratka, možnosti za hitre omake je res ogromno, vi pa lahko svojo najljubšo izberete s spodnjega seznama.
Top recepti za hitre omake za testenine
- Carbonara na pamet
Za pest slanine narežemo na koščke, naribamo malo ovčjega sira. V ponvi segrejemo malo oljčnega olja, na njem pa do hrustljavega popražimo slanino. Ta naj se ohladi, medtem pa v posodi razžvrkljamo eno jajce in štiri rumenjake. Jajcem dodamo več kot polovico sira, malo popra, sol, slanino in tudi olje iz ponvice. Dobro premešamo. Ponovno pristavimo ponev, vanjo stresemo kuhane špagete ter jih prelijemo z jajčno omako. Še malo premešamo in postrežemo. Preostanek sira lahko potresemo po vrhu.
- Paradižnikova omaka s tuno
Med improvizirane hitre omake za testenine bi lahko šteli tudi to ‘študentsko’ omako. Na oljčnem olju prepražimo nasekljano srednje veliko čebulo, da postekleni. Za olje uporabimo kar olje iz konzerve tune, sicer bo končna jed lahko preveč mastna. Čebuli dodamo pločevinko ali dve tune, dobro premešamo in na hitro prepražimo. Dodamo nekaj žlic paradižnikove omake (pelati ali domača spasirana omaka), solimo, popramo, dodamo origano in trikotnik ali dva topljenega sira. Če jo imate, lahko uporabite tudi malce kisle smetane. Vse skupaj na ognju še premešamo in postrežemo s poljubno vrsto testenin.
- Preprosta smetanovo-sirna omaka
Bolj preproste hitre omake za testenine skoraj ne bi moglo biti. V kozici segrejemo dva decilitra sladke smetane in ji dodamo sir, lahko je sveži ali topljeni. Če ne moremo brez česna, ga tu dodamo kar v stroku in ga tik pred koncem kuhanja iz omake odstranimo. Smetano s sirom začinimo s poprom, lahko tudi z najljubšo začimbo. Omaka je pripravljena dobesedno v nekaj minutah in je kot taka končana, lahko pa je tudi osnova za odlične gratinirane testenine. Dodate ji še jajce ali dva ter kuhane testenine, vse skupaj zmešate, stresete v pekač, po vrhu naribate sir. Ljubitelji sira tu z njim ne smete varčevati. V pečici se takšna jed na 180 stopinjah Celzija peče toliko časa, da se sir lepo stopi, jajca pa zakrknejo.
- Omaka z bučkami in pršutom
Ta vrsta hitre omake za testenine je ena naših najljubših. Na oljčnem olju prepražimo česen in eno manjšo bučko v kockah ali kolobarjih. Bučke naj se dušijo le nekaj minut, saj morajo biti še hrustljave. Dodamo na kocke narezan paradižnik, nekaj lističev sveže bazilike in pršut, narezan na trakove. Če se pršut kuha predolgo, izgubi barvo in postane trd, zato ga omaki dodamo le minuto pred koncem kuhanja. Vse skupaj seveda dobro premešamo, za piko na i pa uporabimo še nariban parmezan.
- Po bolonjsko
Ta omaka sicer ne spada ravno med najbolj hitre omake za testenine, je pa klasika, brez katere preprosto ne gre. Na olju prepražimo eno večjo čebulo in dodamo lepo porcijo mletega mesa, na primer 400 gramov. Tukaj niti ni nujno, da je meso mešano – lahko gre tudi za samo govedino oziroma samo svinjino. Meso pražimo toliko časa, da porjavi, ga posolimo, popopramo, dodamo malo mlete rdeče paprike in sesekljan česen, zraven se lepo podata lovor in timijan, lahko dodate tudi še korenček. Čez nekaj minut jedi dodamo pločevinko pelatov ali kozarec domače paradižnikove omake. Če se nam vse skupaj zdi pregosto, zalijemo z vodo ali, če jo imamo na voljo, juho. Dodamo lahko tudi kozarček rdečega vina in vse skupaj kuhamo še kakšne pol ure ter občasno premešamo. Takšna omaka je primerna za vse vrste testenin, seveda tudi lazanjo, odlično pa se poda tudi k njokom ali kar k pire krompirju!
- Špinačna omaka s piščančjimi trakci
Med hitre omake za testenine bi zagotovo lahko šteli tudi tole s piščančjim mesom, saj se ta, ker je tanko narezano, zelo hitro speče. Na olju torej na hitro prepražimo piščančje trakce, jih začinimo (sol, poper, morda origano) in jim dodamo spasirano špinačo. Dobro premešamo, nekaj minut kuhljamo, potem pa omako zalijemo s smetano za kuhanje. Če želimo bolj kremasto teksturo, dodamo še malo naribanega sira, mešamo, da se stopi in da se sestavine lepo povežejo. Postrežemo z najljubšimi testeninami.
- Gladka paradižnikova omaka
Ta omaka spada med hitre omake za testenine tudi zato, ker jo lahko postrežete kar tako, kot je, lahko pa jo uporabite kot osnovo za kakšno bolj dodelano omako. Na oljčnem olju prepražimo srednje veliko čebulo, malo zelene in nasekljan korenček. Dodamo na kocke narezan paradižnik – tega mora biti kar veliko, da bo omaka značilna paradižnikova. Dodamo še malo česna in kuhamo kakšnih deset minut. Potem omako začinimo s soljo, poprom, timijanom, morda še z zvesto paradižnikovo spremljevalko baziliko in origanom, ter s paličnim mešalnikom gladko spasiramo. Omaka naj še nekaj časa vre – dlje bo vrela, boljši okus bo imela in bolj bo gosta.
- Najhitrejša omaka z maslom in peteršiljem
Ta omaka pa med hitre omake za testenine res spada z razlogom, saj vam bo vzela le kakšnih deset minut ali pa še manj. Pripravljati jo začnemo namreč, ko so testenine že skorajda kuhane! V ponvi stopimo malo masla in dodamo česen. Pražimo ga le toliko časa, da lepo zadiši, potem pa že dodamo kuhane testenine (najbolje špagete), nekaj naribanega parmezana in sesekljanega peteršilja. Tudi tu ne pozabimo na klasiko – sol in poper, v kolikor si želimo nekaj mediteranske arome, pa seveda dodamo še kakšno od nam ljubih začimb. Da se bomo med obrokom počutili, kot da sedimo nekje od morju.
Našteli smo nekaj preprostih receptov za hitre omake za testenine, še posebej pa smo pazili na to, da smo izbrali sestavine, ki jih ima večina od nas ves čas doma. Če boste naslednjič brez ideje, kaj pripraviti za kosilo ali večerjo, le odprite hladilnik ali pokukajte v shrambo. Včasih se improvizacija res izkaže za najboljšo rešitev, a vseeno je dobro, da poznamo vsaj nekaj osnov, kaj se poda skupaj, katere začimbe so primerne za te jedi in podobno. Ne bojte se preizkušati – hitre omake za testenine lahko pogosto ‘rešite’ z aromatičnimi začimbami, včasih pa se vam bo, tako kot vsakemu, morda kaj tudi ponesrečilo. Pa nič zato, vse življenje se učimo.