Horoskop je več kot le napovedovalec prihodnosti


Vesolje že tisočletja buri človekovo domišljijo in še danes ne znamo razložiti vseh njegovih skrivnosti. Že od nekdaj so ljudje opazovali nebo in nebesne pojave ter opazili, da se planeti in zvezde gibljejo po nekem ustaljenem ritmu. Iz narave oz. iz povezave med astronomijo in psihologijo izhaja tudi veda, povezana z nebesnimi telesi, to je astrologija. Preučuje gibanje in položaje nebesnih teles, vidnih z Zemlje, in tolmači posledice teh teles ter njihovega gibanja na ljudi in na življenje na Zemlji. Neposredno povezan s tem je tudi horoskop, zemljevid nebesnih teles, na podlagi katerih se določajo značilnosti človeka, rojenega v določenem kraju in ob določenem trenutku.

Astrologija skuša pojasnjevati človekove lastnosti in njegovo usodo. Velja za eno najstarejših ved, saj njene korenine segajo vse do prvih človeških civilizacij. V preteklosti je bila zelo cenjena – bila je temelj vseh znanosti, danes pa je njena vloga močno zmanjšana, saj temelji na teorijah, ki v praksi še niso znanstveno dokazane. Tudi horoskopske napovedi mnogi še danes jemljejo z rezervo, a tudi to je področje z bogato zgodovino, ki je skozi stoletja razvilo pestro metodologijo za razlago človeških življenj in njihovih usod.

Horoskop skozi zgodovino

Beseda izvira iz grščine, iz besede »horoskopos«, kar pomeni pogled na določen trenutek časa. Skozi zgodovino je imel različne pomenske vsebine, z njim pa so se ukvarjale že prve visoke civilizacije. Konstruirali so ga z neposrednim opazovanjem neba, skozi stoletja pa je natančnost v izračunih vse bolj naraščala. Prvi astrologi so opazili, da se planeti gibljejo v omejenem ozkem nebesnem območju, pri čemer se nikoli ne oddaljijo od Sonca. Odkrili so skupke zvezd in jih povezali v ozvezdja, Babilonci pa so jim nadeli imena mitičnih živali in oseb. Na podlagi tega je nastal zodiak – živalski krog. Osnove danes poznanega horoskopa pa so postavili Grki, ki so v 5. stoletju pred našim štetjem začeli uporabljati zodiak z dvanajstimi astrološkimi znamenji. Znali so izdelati horoskop posameznika glede na to, kakšen je bil položaj planetov in fiksnih zvezd v času njegovega rojstva.

Horoskop in nebesna telesa

Astrološki horoskop vsakemu posamezniku podaja svojo zgodbo, saj razlaga položaje Lune, Sonca, planetov in zodiakalnih znakov v trenutku posameznikovega rojstva. Položaj Sonca v določenem znamenju je glavna in najpomembnejša točka v osebnem horoskopu posameznika. Če je posameznik rojen v znamenju strelca, to pomeni, da je bilo Sonce v času njegovega rojstva v znamenju strelca. V astrologiji Sonce ponazarja človekovo notranje bistvo, razkriva njegovo osebnost in osebne karakteristike. Iz položaja Lune je razvidno, kako se posameznik odziva na različne življenjske situacije – Luna predstavlja nezavedno, čustva in občutja. Pomemben element horoskopa so tudi planeti, saj predstavljajo določen del osebnosti, večji vpliv pa imajo planeti bliže Soncu, ki se premikajo hitreje. Planeti se delijo na osebne planete z večjo močjo in generacijske planete z manjšo močjo in vplivom na osebni horoskop posameznika.

Značilnosti astroloških nebesnih znamenj v horoskopu

Nebesna znamenja lahko razdelimo glede na štiri elemente, ki jim vladajo: ogenj vlada strelcu, levu in ovnu, zemlja vlada devici, biku in kozorogu, zrak je vladar dvojčkov, vodnarjev in tehtnic, voda pa vlada ribi, raku in škorpijonu.

Delitev znamenj je mogoča tudi glede na njihovo kakovost in kvaliteto ter psihološke značilnosti na fiksna, spremenljiva in kardinalna. Fiksna znamenja so osredotočena, zvesta in odločna. Spremenljiva znamenja so fleksibilna, imajo močno potrebo po svobodi, a jim primanjkuje vztrajnosti. Kardinalna znamenja pa so ambiciozna, ekstrovertirana in družabna.

Nebesna znamenja se lahko razvrstijo tudi glede na pol oz. energijo na pozitivna in negativna, kar pomeni način vzpostavljanja stika z zunanjim svetom. Tako so pozitivna znamenja bolj ekstrovertirana, dinamična in drznejša. Negativna znamenja bolj introvertirana, premišljena in intuitivna.

Tipi horoskopa in njegov pomen

Horoskop v povezavi z astrologijo razlaga osebnost, psihične vzgibe in položaj posameznika glede na razvrstitev planetarnih teles v prostoru in času. V tem je tudi ključ za napovedovanje prihodnosti posameznika. Poznamo različne tipe horoskopov, trije glavni pa so:

  • rojstni oz. osebni: predstavlja natančen položaj nebesnih teles in ostalih točk v trenutku posameznikovega rojstva. Na podlagi tega se lahko razberejo njegove določene osebnostne in fiziološke karakteristike;
  • letni: ima napoved za življenje posameznega nebesnega znamenja v določenem letu;
  • horoskop revolucije Sonca: spreminja se letno, glede na povratek sonca na njegovo natalno mesto.

Horoskopi se najpogosteje delijo glede na obdobje časa, za katerega napovedujejo prihodnost, to so dnevni, tedenski, mesečni in letni in so lahko bolj splošni ali bolj personificirani. Delijo se lahko tudi po področjih, tako poznamo splošni, poslovni, finančni, ljubezenski itd. Horoskop omogoča lažje in bolj razumevajoče spoznavanje dogajanja v lastnem življenju ter v življenju drugih ljudi. Postal je del vsakdana in splošnega življenja, saj hitro poda kratke informacije o tem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Seveda to velja za horoskope v revijah in drugih medijih, ki so lahkotni, zabavni in precej splošni, za podrobno interpretacijo posameznikovega horoskopa pa je potrebna vključitev astrologije, ki bo podala smiselne, natančne odgovore ter pomembna spoznanja za usmeritev posameznikovega življenja.

Nedavni prispevki