Hrvaška iz zelenega na rumen seznam držav


Ob 17. uri danes je bila sklicana izredna novinarska konferenca o aktualnem dogajanju glede covid-19 v Sloveniji. Vlada je na dopisni seji odločila, da je potreben večji nadzor v zdravstvenih domovih in domovih za ostarele. Prav tako je potreben večji nadzor nad karantenskimi odločbami. Glede odločb je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da se bodo sedaj karantenske odločbe vročale že na licu mesta, na meji, pri čemer pa bo potrebno zagotoviti, da bodo o izdani odločbi obveščeni tudi vsi pristojni, tj. inšpektorat za zdravstvo, NIJZ, Ministrstvo za zdravstvo, po potrebi tudi policija.

Kacin je sporočil, da je od današnjih odvzetih brisov pozitivno potrjenih že 6. Ta številka ni končna. Končni rezultat bo sporočen jutri, ko bodo pregledani vsi odvzeti vzorci. Da se stanje v Sloveniji slabša, je jasno. Tudi v širši regiji je tako.  Kacin je še povedal, da problem niso več vnosi iz tujih držav, temveč se pojavlja problem širjenja okužb znotraj države. Pojasnil je, da so okužbe povezane z zabavami in praznovanji ter tudi obiskovanjem diskotek, predvsem na Hrvaškem. Trenutno je v Sloveniji že hospitaliziranih 10 bolnikov, kar je že dvomestna številka, je opozoril vladni govorec.

Nedvomno pa je bila na tej izredni tiskovni konferenci glavna novica, da se je tudi spremenil barvni seznam držav in sicer zaradi ugodnih razmer na zeleni seznam prihajata državi Belgija in, iz njega pa odhajajo Češka, Francija in Hrvaška. Slednje so se uvrstile na rumeni seznam. Spremembe se bodo uveljavile v soboto ob polnoči. Kot je povedal Jelko Kacin, da to ne pomeni, da se morajo slovenski državljani v Slovenijo takoj vrniti, vendar pa naj pa bodo pripravljeni, da jih bo policist na meji vprašal, kje so bili. Na meji bo torej uveden strožji nadzor, pa ne samo za potnike na meji s Hrvaško, temveč tudi z Madžarsko. Razlog za to je predvsem v tem, da je bilo v minulih dneh s strani potnikov preveč zavajanj. Namreč ljudje so šli na dopust na Hrvaško, od tam pa so potovali naprej v Bosno in Hercegovino, ki je na rdečem seznamu. Kot je povedal Kacin, so na enak način nekateri odšli v Srbijo, ki je prav tako na rdečem seznamu in nato preko Madžarske, ki je na zelenem seznamu, vstopali v Slovenijo.

Še vedno je močno odsvetovana vsaka pot v Bosno in Hercegovino in Srbijo oziroma v države, ki izhajajo iz rdečega seznama.

Nedavni prispevki