Hrvaška je trenutno poceni


Če gre verjeti poročanju hrvaških medijev, so cene nastanitvenih zmogljivosti na Hrvaškem v letošnji predsezoni drastično padle. Nek hrvaški spletni portal je naredil primerjavo cen letošnje in lanske predsezone na podlagi oglasov, ki jih na njegov portal objavljajo ponudniki turističnih namestitev.

Ugotovili so, da boste v letošnjem za svoj denar dobili več. Če želite v letošnji predsezoni najeti luksuzni apartma z bazenom, je cena enaka ceni, ki ste jo lansko leto plačali za nek povprečen apartma. Če povemo v številkah, letos bi za najdražji luksuzni apartma plačali 40 eur na dan, medtem ko ste lansko leto za isti denar plačali najcenejši apartma.

Že dolgo je znano, da Hrvaška ni več poceni turistična država, nasprotno, glede na njihovo ponudbo, so cene precej pretirane. Cene hrvaške turistične ponudbe so šle v nebo v obdobju, ko je na drugih priljubljenih destinacijah grozila nevarnost terorističnih napadov ali pa so bili politični nemiri.

Hrvaški turizem je lansko leto dosegel rekordni promet. Letošnja sezona bo dobra, če bo dosegla vsaj 20% lanskega prometa. Zaradi tega turistični delavci pričakujejo veliko tudi od države,  ampak zdi se, da so trenutni vladi pomembnejše prihajajoče volitve in priprave nanje. Turistični delavci si trenutno najbolj želijo, da bi jih država vendarle uslišala in jim znižala dajatve, ki jih plačujejo državi poleg davka.

Cene so padle, ker ni povpraševanja. Gostje so vnaprej napovedane rezervacije v večini odpovedali, opažajo pa porast števila rezervacij v jesenskih mesecih letošnjega leta. Dubrovnik, ki velja za »meko« Hrvaške, je poceni, kot še nikoli. Ne samo, da so se znižale cene nastanitev, znižale so se tudi cene vseh storitev.

Hrvaški turizem veliko stavi na povečanje števila rezervacij sedaj, ko se bodo ponovno odprle meje držav EU. Ponudniki zasebnih turističnih nastanitev optimistično pričakujejo celo, da bodo lahko ponovno zvišali cene na lansko raven, ko bodo turisti začeli prihajati. Vendar pa jih pri tem država opozarja, naj ne dražijo prekomerno svojih uslug in storitev, saj si zamujene (pred)sezone ne bodo povrniti.

Nedavni prispevki