Hrvaška obala vse manj varna


Da ima Hrvaška vse večje in večje probleme s širjenjem virusa covid-19, je vse bolj jasno. Če so še pred nekaj dnevi trdili, da je na njihovi obali varno, pa temu danes očitno ni več tako. Vse več je okuženih v Dubrovniško – Neretvanski županiji, prav tako se s porastom okužb soočajo v Šibeniško – Kninski županiji. Tudi na Kvarnerju, kamor sodijo Slovencem priljubljeni otok Krk in še Crikvenica, pa Cres, Lošinj in Rab, trenutno kaže, da je 10,9 okuženih na sto tisoč prebivalcev.  Naj spomnimo, da je meja, ki jo je postavil NIJZ za varne države sicer 10 okuženih oseb na sto tisoč prebivalcev. Vedno več je okuženih tudi v Zadru in okolici, najboljše pa trenutno kaže v Istri, kjer beležijo 3.8 aktvinih primerov na sto tisoč prebivalcev.

Glede na razmere na Hrvaškem je dr. Beović predlagala, da se Hrvaška zaradi tega, ker so se razmere v zadnjih štirinajstih dneh precej poslabšale, saj je meja presegla 20 aktivnih okuženih na sto tisoč prebivalcev, uvrsti na rdeči seznam držav, vendar vlada predlogu zaenkrat  ni sledila. Če se Hrvaška uvrsti na rdeči seznam bi pomenilo, da bi morali vsi, ki se vračajo iz te države v Slovenijo, v štirinajst dnevno karanteno, kar pa bi zagotovo povzročilo veliko slabe volje vsem, ki so ali pa še bodo dopust preživeli na hrvaški obali.

No, sicer vladni govorec miri, da se nič ne bo zgodilo čez noč, tudi zapiranje meje ne. Slovenskim dopustnikom bi, po besedah ministra za zdravje, omogočili dva ali tri dni za vrnitev v domovino, preden bi jih doletela karantena. Upamo lahko le, da se situacija ne bo še bolj slabšala, čeprav so napovedi slabe, saj se nova žarišča na Hrvaškem pojavljajo vsak dan.

Nedavni prispevki