Hudi protesti proti rasizmu v ZDA


V ameriškem Minneapolisu se odvijajo hudi protesti. Ljudje so se že v torek zvečer podali na ulice v spomin na pred dnevi preminulega 46-letnega Georgea Floyda, protesti pa se nadaljujejo vsak večer.

George Floyd je bil aretiran s strani štirih policistov, ker naj bi skušal opraviti nakup s ponarejenim bankovcem. Kot poroča CNN, naj bi eden izmed policistov, kljub prošnjam žrtve, da ne more dihati, kar osem minut s svojim kolenom pritiskal na njegov vrat. Dogodek so na svoje kamere ujeli tudi mimoidoči. Floyd je umrl zaradi posledice zadušitve.

Floyd je bil tako še ena temnopolta žrtev, ki je umrl zaradi nasilja policije. Bil je neoborožen, zato so takšna nasilna dejanja s strani policistov nezaslišana. Družina pokojnika je že napovedala, da bo zahtevala kazenski pregon in obsodbo zoper vse štiri policiste, ki so vpleteni v smrt Floyda.

V ZDA so vplivi rasizma še zelo močni, predvsem še iz časa sužnjelastništva. Rasizem je ameriška nacionalna posebnost. Rasizem v Ameriki ni nikoli pojenjal, ampak se je vedno bolj krepil. Temnopolti prebivalci Amerike se danes vedno spopadajo z vse večjo nestrpnostjo. Primer Floyd je le eno ime na sicer zelo dolgem seznamu diskriminiranja temnopoltih predvsem s strani oblastnih organov.

Vsi štirje policisti so svoje službe izgubili, eden izmed njih je aretiran. Kljub temu pa protesti niso prenehali. Med drugim uničujejo stavbe. Tako so požgali policijsko postajo v bližini kraja, kjer je umrl Floyd. Zaprt je javni promet. Protestniki mečejo kamne in ropajo trgovine. Protesti so se razširili tudi do sosednjega mesta St. Paul, kjer je bilo na desetine požarov, uničenih in izropanih več sto trgovin in podjetij. Policija je za razgrete protestnike uporabila tudi solzivec, vendar se protestniki zato ne zmenijo. Še naprej vsak večer divjajo in mečejo kamne ter uničujejo vse pred seboj.

Župana obeh mest sta že zaprosila za vojaško pomoč nacionalne garde. V obe mesti je bilo poslano več kot 500 vojakov.

Nedavni prispevki