Ideja za izlet – idilična gorska vasica Svetina


Zagotovo ste že slišali za Celjsko kočo. Vasica, ki jo opisujem v nadaljevanju od Celjske koče ni oddaljena veliko, do nje pa vodi cesta. Sama jo zelo dobro poznam, saj so od tam tudi moje korenine.

Leži na 683 metrih nadmorske višine. Gre za hribovsko vas, ki širši javnosti ni tako znana. Razprostira med hriboma Romance in Velikim vrhom. Za tiste, ki še ne veste, vasica je bila že dvakrat razglašena za najlepšo gorsko vasico v Sloveniji. Dostopna pa je tudi iz druge strani, to je iz Štor.

Na križišču treh cest, kamor vodijo poti na Svetino, Štore ali  Almin dom, se nahaja grobišče NOB. Vas je omenjal že slavni Janez Vajkard Valvasor. Svetina je povezana tudi z zgodovino znamenitih celjskih grofov.

Dedek mi je povedal, da je vas sedanjo podobo dobila po velikem požaru 1714. Na sredi vasi še najbolj izstopa romarska cerkev Marije Snežne.

Tudi ime vasi je nekaj posebnega. Izvor imena sega v poganske čase. Svetovita je ime staroslovanskega boga, ki so ga častili naši predniki. Zato se glavni praznik na Svetini, ko se obhaja praznovanje v čast Mariji Snežni, še danes imenuje ‘šentoščeva’ nedelja. Praznujemo jo prvo nedeljo v avgustu.”

Nad vasico, na hribu, se nahaja planinska koča Almin dom, ki je prav tako zelo priljubljena turistična točka.  Dom je bil pred nekaj leti preurejen in nudi lep razgled na vas in okoliško hribovje. Almin dom je odlična izbira za poročna in druga slavja.

Pomembna znamenitost vasice pa je zagotovo vaško pokopališče. Tam je pokopana Ana Karlin, svetovna popotnica slovenskega rodu. Čeprav je potovala po celem svetu, je Svetino poimenovala za najlepši kraj na svetu.

slika vir: osebni arhiv

Nedavni prispevki