Ideja za izlet – idilična gorska vasica Svetina

0
155

Gotovo ste že slišali za Celjsko kočo. In če ste tam slučajno tudi že bili, niste bili daleč stran od vasice Svetina. Sama jo zelo dobro poznam, saj so od tam tudi moje korenine.

Vasica leži na 683 metrih nadmorske višine. Gre za hribovsko vas nad Štorami, ki se razprostira na širokem prevalu med hriboma Romance in gozdnatim Velikim vrhom, ob cesti iz Štor. Za tiste, ki še ne veste, vasica je bila že dvakrat razglašena za najlepšo gorsko vasico v Sloveniji.

Na križišču cest za Svetino, Štore in Almin dom se nahaja grobišče NOB. Vas je omenjal že slavni Janez Vajkard Valvasor, kranjski plemič, kartograf in geograf. Svetina je povezana tudi z zgodovino znamenitih celjskih grofov, ki so imeli na Svetini svojo pristavo in v njej urad za upravo posestev.

Vas  je sedanjo podobo dobila po velikem požaru 1714. V naselju najbolj izstopa znamenita romarska cerkev Marije Snežne, ki s svojo središčno lego in mogočnim videzom povsem obvladuje prostor.

Že samo ime vasice je nekaj posebnega. Izvor imena sega v poganske čase. “Ime izhaja iz staroslovanskega boga Svetovita, ki so ga naši predniki častili v tukajšnjih ‘šentoščevih’ gajih. Zato se glavni praznik na Svetini, ko se obhaja praznovanje v čast Mariji Snežni, še danes imenuje ‘šentoščeva’ nedelja. Praznujemo jo prvo nedeljo v avgustu.”

Svetina oziroma Svetje, kot vasi pravijo domačini, še danes velja za starodavno svetišče, ki je priljubljena tako med romarji kot planinci, kolesarji in pohodniki.

Na razgledni vzpetini tik nad Svetino se nahaja planinska koča Almin dom na Svetini, ki je priljubljena turistična točka. Dom je bil pred nekaj leti preurejen in nudi lep razgled na vas in okoliško hribovje.

Naslednja znamenitost vasice pa je vaško pokopališče, kjer je pokopana Ana Karlin, svetovna popotnica in etnografija slovenskega rodu. Čeprav je potovala po celem svetu, je Svetino poimenovala za najlepši kraj na svetu.

slika vir: osebni arhiv