Identiteta morilca Jacka Razparača končno razkrita?


Zloglasna zapuščina Jacka Razparača, najbolj znanega serijskega morilca viktorijanske dobe, je fascinirala več generacij ljudi. Nepoznavanje njegove prave identitete je brez dvoma poskrbelo za dodatno mističnost primera, vendar nova študija DNK naj bi končno razkrila, kdo je bil Jack Razparač.

Študija objavljena v Journal of Forensic Sciences trdi, da so identificirali človeka, ki je v devetnajstem stoletju umoril vsaj pet žensk v Londonu. To naj bi bil 23-letni poljski brivec Aaron Kosminski.

Teorija je bila prvič predstavljena leta 2014, vendar je bila v ponovljeni študiji še enkrat potrjena in pregledana.

Raziskava je temeljila na preučevanju DNK vzorcev, ki so bili najdeni na truplih žrtev. Ugotovljeno je bilo, da je mitohondrijski genski material zelo soroden genskem materialu danes živečemu sorodniku Aarona Kosminskega.

V raziskavi so analizirali DNK, ki so ga pridobili iz vzorca krvi in sperme, ki sta bila najdena na četrti žrtvi Jacka Razparača.

jack

Mnogi so študijo kritizirali in trdijo, da ne obstajajo dokončni dokazi, da je Kosminski zagotovo Jack Razparač. DNK vzorci so bili vzeti z rute, ki je bila najdena na kraju zločina, vendar se ne more z gotovostjo trditi, da je DNK na njih od Jacka Razparača.

Po drugi strani pa je že policija v devetnajstem stoletju v svoji preiskavi omenjala poljskega moškega po imenu Kosminski, kot osumljenca za storjena dejanja. V dokumentih je bilo celo zapisano, da naj bi neka priča videla Kominskega kako je z nožem napadel eno izmed žrtev.

Priča kasneje naj ne bi bila več pripravljenih pričati na sodišču, zato je teorijo nemogoče dokončno dokazati, ne moremo pa jo tudi popolnoma zavrniti. Kosminski je na koncu umrl zaradi gangrene v psihiatrični bolnišnici kmalu po koncu prve svetovne vojne.

Nadaljnja analiza rute na kateri je bil najden analizirani DNK je pokazala, da je bila tkanina preveč kvalitetna, da bi si jo lahko lastila spolna delavka ter da je bila verjetno proizvedena v Rusiji. To bi seveda lahko pomenila, da je ruto kupil Kosminski sam, ko je še živel na Poljskem.

Skrivnosti in spletke o identiteti Jacka Razparača bo verjetno še naprej burila duhove zgodovinarjev in zainteresirane javnosti.

Nedavni prispevki